Читај ми!

Решење за клизиште у центру Лесковца

Почела је санација клизишта у подножју лесковачког Хисара које је почетком априла прошле године угрозило четири домаћинства. Изградња новог потпорног зида дужине 20 метара прва је фаза радова које финансира Град Лесковац.

Ћудљив је и непредвидљив Хисар. Знају то најбоље становници две лесковачке улице. Посебно страхују од падавина. Два пута су у последњој деценији покренуле тло, направиле штету и априла прошле године из својих домова у привремени смештај иселиле четири породице.


„Користим га још увек кад су кише још увек га користим, преспавам, отидем тамо, шта ћу, каже Јован Пешић, из улице Светозара Марковића констатујући да је сада безбедније.


Кренули су радови на санацији клизишта. Град је издвојио више од 13 милиона динара за најкритичнији део.


„Људи су направили овде куће и ево наша је обавеза да ту безбедност дижемо на највиши могући ниво, драго ми је да ево полако завршавамо те нове потпорне зидове, ово је прва фаза" истиче Горан Цветановић, градоначелник Лесковца.


Како би овога пута проблем трајно био решен консултовани су признати стручњаци.


„ Да бисмо дошли до трајног решења, ми смо најпре ангажовали пројектантску кућу, односно урадили смо елаборат гео техничких испитивања односно услове за реконструкцију овог објекта, најтежи део радова је већ завршен, наставља, се градимо нови потпорни зид у дужини од 21 метра и висине негде 5,2 метра", наглашава Новица Николић, директор ЈП „Урбанизам и изградња" Лесковац.


Ићи ће се и даље, да се поправи и ојача остатак потпорног зида, подигнутог након покретања клизишта 2012. Крстићима је омедјао двориште. Јасно је да није квалитетно урађен.


„ Они кажу да ће доћи да поправе овај зид и тамо у дворишту доле у дворишту где имамо још један део, исто је кренуо, кренуо је и ту видите камење изилази цело брдо ради" додаје Слађана Крстић, из Делиградске улице.

Хисар не мирује. Први пут појавиле су се пукотине у кућама подигнутим пре једног века. Живот овде тражи опрез јер уклањане и једног багрема може да буде ризично.


субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво