Читај ми!

Алексиначка удружења обнављају дечије одељење болнице

Жене из алексиначких удружења „Сунцокрет" и „Вера, љубав, нада" покренуле су талас доброчинства и хуманости који је захватио велики број градјана и привредника тог краја. Они су се укључили у реновирање дечјег одељења алексиначке болнице, где се годишње лечи око 600 малишана. Захваљујући томе, почели су радови на згради старој пола века.

Од иницијативе да се простор у коме се лече малишани из Алексинца реновира до почетка радова прошло је свега неколико дана. Толико је било потребно да се прикупе донације вредне више од пола милиона динара.

“У акцију су се укључила и физичка и правна лица, стоваришта, фарбаре, људи овде које видите волонтирају. Донације нису само у смислу материјала и новца него и апарати”, каже Јелена Ивковић из Удружења „Сунцокрет" из Алексинца.

Посла су се волонтерски прихватили и они који се баве градјевинским радовима и они којима то није струка.

“Шта треба да ме мотивише сем деце. Помоћ било каква, шта год треба. Нисам размишљао, зове синоћ, наравно да ћу да дођем“, каже један суграђанин.

“Овде смо рушиле неке зидове, овде изнад радимо санацију прокишњавања, поправку крова, тамо ћемо да монтирамо врата, глетовање, кречење”, наводи један од мајстора.

“Да ли радим нешто да помогнем, или се дружим са другарицама - свакако бирам да помогнем”, каже једна волонтерка.

Талас волонтеризма прелио се и на запослене.

“Када су сви почели, и ми смо добили вољу и укључили се сви скупа, цело одељење, све сестре, помоћно особље да што пре завршимо”, каже Оливера Јеремић, главна сестра Одељења педијатрије болнице Алексинац.

Тако алексиначке малишане овде ускоро очекују бољи услови - санирају се зидови, плафони, столарија, прави се трпезарија, одвајају се мушка и женска соба, уграђују клима уређаји -реновирање много озбиљније него претходно.

“Ради се свобухватно ивелики борј радова је обухваћен. Практично цело одељење, са изменом ентеријера, од великих соба правимо мање собе, капацитет ће остати исти -15 постеља”, каже др Горан Видић, директор Болнице у Алексинцу. 

Како би се радови привели крају потребно је, кажу, још радника волонтера. У међувремену малишани којима је потребно болничко лечење упућују се у нишку Клинику за педијатрију.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво