Читај ми!

Највећи брод из Новог Бечеја

Бродоградилиште у Новом Бечеју је једно од шест у Србији, која тренутно раде Након дугогодишњег стечаја, нови живот су му дали искусни инжењери - бродоградитељи, који са седамдесет запослених сада праве бродове за страно тржиште. Ових дана је поринут највећи брод који је у овом бродоградилишту направљен од 1956. године до данас.

Само прошле године Бојан Комароми и његове колеге у бродоградилишту у Новом Бечеју су радили на 14 различитих пловила. За раднике металске струке из Новог Бечеја опорављено бродоградилиште значи дугорочну сигурност.

"Пуно ми значи што сам у Новом Бечеју. Код куће сам, радим, не морам да путујем. Задовољан сам овим послом, додуше тежак је посао. А ради се од монтерског, браварског, фарбарског, заваривачког", наводи Бојан Комароми, радник.

Ово је трећи танкер који израђен у Новом Бечеју од реорганизације фирме, а са 470 тона уграђеног челика и највећи. Из канала Дунав-Тиса-Дунав отпловио је Тисом и Дунавом до бродоградилишта Кладово. Предстоји му потом пут до Холандија и још опремања.

"Опремање, значи моторизација, осовински водови, генератори сва опрема која прати. Плус ентеријер стамбеног дела у све остало. Она ће пловити највероватније на горњем току Дунава, Рајна-Мајна", каже Ференц Теркељ, технички директор.

Сем компанија које имају своју флоту, бродове наручују и друге фирме да би убрзали транспорт своје робе. Најтраженије су две врсте пловила.

"Танкери и бродови за расути терет то је највише, а оно што је најсофистицираније, то су крузери. То ради бродоградилиште Митровица. Ви сте на каналу, нисте на реци, али то је предност. Ово бродоградилиште има предност што је водостај увек исти, а недостатак има што је далеко од Дунава. И што је у суштини недовољно изграђено бродоградилиште", каже Миленко Пиштињат, директор бродоградилишта "Астра схипyард".

Нови брод је дугачак 85, а широк 14,4 метара. Танкер је носивости 2000 тона и предвиђено је да превози хемикалије.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво