Када ће до средњовековне тврђаве Маглич у Ибарској клисури бити изграђен нови мост

Средњовековна тврђава Маглич у Ибарској клисури, недалеко од Краљева - до краја ове године биће поново доступна туристима. На месту старог висећег моста, који је пре 4 године однела река, гради се нови пешачки мост.

Пројектно техничка документација моста подно тврђаве Маглич који ће спојити обале Ибра у Долини Јоргована, приведена је крају. У наредна три месеца биће завршени сви припремни радови за изградњу овог капиталног објекта.

“Новац је пребачен Граду Краљеву, они су спровели тендер, и када извођач буде ушао у посао потребно је шест месеци да заврши тај мост, тако да ако све буде како треба, мислим да ћемо завршити до краја године, почетком следеће године. То значи да за следеће пролеће сви који желе да посете Маглич имаће прави мост”, наводи Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Осим моста преко Ибра, с десне стране пута Краљево-Рашка, предвиђен је и паркинг, плато и пасареле која ће омогућити туристима да безбедно пређу Ибарску магистралу.

“И данас када нема моста, помоћу скеле, свакога дана преко 200 туриста дневно посети овај средњовековни град, очекујемо да ће након изградње ове комплетне инфраструктуре, тај број на дневном нивоу мерити хиљадама”, каже Игор Тешић, из ТО Краљево.

Са прилазима Магличу настављају се и радови на рестаурацији и конзервацији Цркве Светог Ђорђа, палате и осталим објектима унутар тврђаве.

„Завод за заштиту споменика културе Краљево је у претходне четири године реализовало део пројекта конзерваторско- рестаураторских радова на средњовековном утврђењу Маглич, тако да град полако добија изглед какав заслужује и какав је имао у средњем веку“, истиче Катарина Грујовић Брковић, директор Завода за заштиту споменика културе Краљево.

Једина спона са овом средњовековном тврђавом је скела. Висећи мост однела је река у јуну 2019. године.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво