Помоћ поплављенима у Трстенику

У четири поплавна таласа прошле године општина Трстеник претрпела је огромне штете које се само у пољопривреди процењују на 250 милиона динара. Због тога је министарство пољопривреде у сарадњи са Организацијом ФАО Уједињених нација обезбедило је и финансијску подршку од по 66.000 динара најугроженијим домаћинствима за покретање нове производње.

Љубостињска река Грабовац је плавила много пута причинивши штету усевима и кућама. Да би се нове спречиле министарство пољопривреде у санационе радове уложило је 90 милиона динара.

"Уска река била, било је жбуње ту, дрвеће, лома, свашта се баца у реку, сада река има да вуче то све, неће да остане ништа. Сад сам обезбеђен, сад сам срећан као да сам направио једну нову кућу", каже Михајло Милетић, из Грабовца.

Решење се тражи и за бујичне водотокове који су на месту укрштања са трасом ауто пута причинили огромне штете пољопривреди.

"Покушавамо да сваки од ових потока који дође, нанесе неку штету, да се бар нека прелазна деоница уреди, да тај доњи део, који гравитира ка коридору буде решен", наводи Горан Пузовић, директор ЈП "Србијаводе".

Трстеничким пољопривредницима општина ће и ове године помоћи подстицајима за набавку механизације и осигурање усева.

"Што се показало као круцијално сада када су ове поплаве врло учестале. Издвајамо 12 милиона динара за ову намену, Расински округ има сада 70% повраћаја премије осигурања, захваљујући министарству пољопривреде и Уредби којом је ова помоћ усмерена и на цео Расински округ", истиче Милена Турк, председница Општине Трстеник.

Ваучере за покретање нове производње од министарства је добило 47 трстеничких пољопривредника чија су газдинства претрпела штете у поплавама.

Ваучере ће укупно добити 222 газдинства у 7 општина, која ће средства за набавку репроматеријала и опреме моћи да искористе до краја маја.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво