Врање: Избеглице из Украјине обележиле Дан жена

Комесаријат за избеглице и миграције је за Украјинке, смештене у Центру за азил у Врању организовао радионице, базар, добиле су и пригодне поклоне. Обележавање празника у њиховој домовини и у Србији се не разликује много.

Дан жена је у њиховој домовини, Украјини, био државни празник, то је, каже Антонина Фоменко, једина разлика.

‚‚У школу деца не иду, и државне организације не раде. То је празник као Ускрс, на пример, као Нова година, тај дан се не ради код нас.- Размењују се поклони? - Обавезно, углавном мушкарци женама ,или деца дају, или међу женама, углавном малецки поклони се дају”, прича Антонина Фоменко из Украјине.

И сада припремају честитке, поклоне, за своје сународнице у Центру за азил. Дан жена је за њих празник љубави, посвећен мајкама.

“Исто као у Србији, у Украјини жене имају сва права, а 8. март је празник жене, материнства, празник лепоте, весник пролећа”, наводи Ивана Корњико из Украјине, а њена земљакиња Антонина Фоменко додаје: „И овде прослављамо, мислим нема слободан дан, али деца нам дошла из школе мало раније, деца посебне честитке направе, и ми жене се мењамо и имамо концерт.”

Центар за азил у Врању отворен је за избеглице из Украјине пре две године. Тренутно их је 47-оро , од тога је 25 жена. Већина је у Србији дуго, неке су и пронашле посао, попут докторке и кројачица.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво