Седмогодишњем Вукану из Лесковца неопходна новчана помоћ за лечење матичним ћелијама у Турској

За наставак лечења седмогодишњег Вукана, матичним ћелијама у Турској, које је заказано за мај, недостаје око 7 хиљада евра. Вукан не говори и недавно му је дијагностикован неспецифичан аутизам. Свака нова терапија даје резултате.

Вукан пише, а мајка му говори - Ајде, гледај где пишеш. браво! -"Н"

Једно од 6 слова које је научио, довољно да напише речи тата, мама, Нина и именује вољене који бдију над њим. Иза Вукана су четири одласка у Турску и осам терапија матичним ћелијама. За годину и по дана напредак је видљив.

“После примања терапије неких 2 месеца до 3 он буквално упија ствари око себе што много значи за његово напредовање и за његов рад. Вукан иде на рођендане у играонице, научио је да вози бицикл, научио је да вози тротинет”, наводи Тамара Андрејевић, Вуканова мама.

Вукан је на рођењу добио оцену 10. Промене у развоју уочили су са 18 месеци. Донедавно је имао дијагнозу развојна дисфузија, сада неспецифичан аутизам.

Тамара додаје: „У свим тим неким анализама ми видимо да он има оштећење на мозгу то оштећење може да изазове симптоме које има аутизам, а опет не мора да значи да је аутизам тако да је врло компликован тај рад са њим и трагање за терапијама које њему требају”.

А трагање је даноноћно путем интернета, научних објава, искуства родитеља. Тако су стигли до Загреба на дијагностику покретљивости говорног апарата.4 пута недељно иду у Ниш, два пута недељно са њим раде логопеди и дефектолози у Лесковцу, све се плаћа, а до сада их је сваки одлазак у Турску коштао по 20 000 евра. До краја године предстоје им још два одласка. Чињенице показују да може још да напредују, зато предаје нема.

“Радили смо психотест, да он заостаје и даље за својом генерацијом и још се одлучује о томе да ли ће ићи у специјалну школу или у редовну школу, али оно што је битно да на свакој тој контроли ми имамо напредак", истиче Тамара Андрејевић.

“Он нам је приоритет, колико год можемо да га погурамо напред и да, здравље боже, кад порасте да буде сам свој човек”, наглашава Небојша Андрејевић, Вуканов тата.

Вукан сада све разуме, хоће да сарађује и са непознатим људима. Иде у вртић, ужива у природи, обожава старију сестру и не воли да се снима. Да речи потеку треба послати 78 на 3800 или 13 34 на 30 30.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво