Читај ми!

У новопазарском музеју конзервација камених споменика откривених у Пазарској тврђави

Музеј Рас у Новом Пазару, уз финансијску подршку Министарства културе, заједно са стручним тимом ради на конзервацији 12 камених споменика који су део културног наслеђа тог краја. Новина је што посетиоци могу да у дворишту Музеја прате рад рестауратора.

Камени споменици у Музеју Рас део су деценијских археолоских истраживања на подручју Новопазарског краја који има богату културну заоставштину. Сведоче о бурној прошлости народа који су кроз историју живели на овим просторима. Потичу из разних епоха - од Римског периода до Османске владавине.

"Од почетка 3. па до краја 19. века. Међутим, највећи број споменика биће подвргнут конзерваторком третману потиче из новопазарске тврђаве које смо пронашли током археолошких истраживања тог значајног локалитета", наводи Владан Видосављевић, археолог у Музеју Рас у Новом Пазару.

Углавном се ради о надгробним споменицима и плочама са натписима, који ће на овај начин бити заштићени од пропадања. Рестаурација се изводи на отвореном простору у дворишту Музеја тако да и знатижељни посетиоци могу да се упознају са применом материјала и техника које се користе у овом сложеном процесу заштите и обнове.

"Тренутно се обавља чишћење, констатација у ком стању се камен налази. Да ли постоје већа оштећења, како ће се радити. Да ли постоји могућност за лечење камена, лепљење и на крају довођења у што боље стање и заштита", истиче Ивана Косовац, вајар и конзерватор камена.

"Ми ћемо након конзервације ових споменика лепо средити у дворишту простор, уредити га, осветлити га на посебан начин. Презентовати га јавности да покажемо оно што је заправо једна од карактеристика овог подручја. То је тај суживот о којем причамо, то су ти заједнички споменици", наводи Елмир Хабибовић, директор Музеја Рас у Новом Пазару.

Радови на рестауарацији требало би да буду завршени до августа ове године.

недеља, 28. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво