Читај ми!

Шта показују први откоси пшенице у Војводини

На парцели шидске Земљорадничке задруге „Граничар”, у близини Моровића, одржан је Жетелачки дан Задружног савеза Војводине. Учесници у жетви проценили су овогодишњи род пшенице и услове на тржишту.

Земљорадничка задруга „Граничар” из Шида им 690 хектара пшенице. Директор Јанко Николић наводи да ће род бити шаролик.

boxPluginImg

„То значи да ћемо имати неких њива на којима ћемо имати рекордне приносе преко 8 тона, али ће бити неких њива испод 5 тона. Све је то условљено тиме о којој сорти се ради, о времену сетве и да кажемо о неким климатским условима превеликих количина падавина на неком уском појасу”, каже Николић.

Задружни савез Војводине предлаже да држава помогне ратарима, због високих трошкова и ниске цене пшенице.

„Да се пољопривредницима и задругама обезбеди могућност дугорочног субвенционисања камата на кредите код пословних банака на начин да се они сведу на прихватљив проценат од 0 до 2 посто највише и то у једном дужем периоду. То је једини начин како се сада поставити да се не прода пшеница са ценама које су тренутно на тржишту веома ниске, а цена новог рода још није ни формирана”, наводи Јелена Несторов, председница Задружног савеза Војводине.

Стање на светском тржишту пшенице нашим произвођачима не иде на руку ове године, јер су повећане посејане површине.

 „Од Канаде, Русије, Украјине, Казахстана, Америке, Кине, која је почела да сеје пшеницу. Залихе су доста велике у свету и то је зато што се тада та цена не помера”, истиче Бошко Вучуревић, председник Привредне коморе Војводине.

На Жетелачком дану у Моровићу је истакнуто да је у хектар производње пшенице уложено 166.000 динара, па цена коштања за просечан принос од 5 тона износи 33,3 динара за килограм, а на тржишту је тренутно око 20 динара.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво