Читај ми!

Милошевац: Више деце него хранитеља

У Србији има нешто више од четири хиљаде хранитељских породица у којима је смештено шест хиљада деце и младих. Према подацима Министарства за бригу о породици и демографију, потребно је још око 350 хранитељских породица како би се испуниле потребе за смештајем деце.

Слађана Степић, хранитељством се бави 18 година. Пут пун изазова, лако је прихватила уз подршку породице, која је несебично поделила свој дом и љубав са још три дечака.

"То је нешто најлепше на свету. Јесте хранитељство сложена ствар, наравно, укључује свашта, имамо ми ту свакаквих ситуација, али зато имамо помоћ и подршку и логопеда и психолога ако је потребно", наглашава Слађана Степић, хранитељка.

Уз подршку још једне хранитељске породице, у којој се налази од треће године живота, Василије остварује успехе у спорту, школи, а нада се да ће једнако бити успешан и на Медицинском факулутету у Крагујевцу, који је недавно уписао.

"То је много лепо искуство, стварно људи знају да нам пруже љубав, пре свега разумевање, ја барем од својих имам потпуну подршку", наводи Василије Смиљковић, из Милошевца.

У процес хранитељства, Василије и Слађана, су ушли преко Центра за породични смештај и усвојење у Милошевцу. Овај центар који постоји више од девет деценија, тренутно сарађује са 115 породица у којима је смештено готово две стотине деце. Како кажу, у време Југославије, само у Милошевцу је било више од триста хранитељских породица, а сада је мање њих који се одлучују за тај процес.

„Нажалост и ми пратимо те трендове. Хранитељство је негде код нас раније било концентрисано на породице које немају неки радни однос, нису радно ангажовани. Данас имамо све већи број хранитеља који су радно ангажовани, и то је негде наша процена да је због тога недостатак хранитељских породица", истиче Милица Лукић Момировић, директорка Центра за породични смештај и усвојење, Милошевац.

Да би се повећао број хранитељских породица, Министарство за бригу о породици и демографију, планира различите активности у циљу промоције хранитељства које ће се спроводити у центрима за социјални рад.

"Увек, нажалост, постоји потреба за новим хранитељима, морам да напоменем, поготово када се ради о деци која имају различите здравствене тегобе, тако да је ту увек теже пронаћи одговарајућу породицу, поготово усвојитеље", наглашава проф. др Дарија Кисић- минстарка за бригу о породици и демографију.

Кроз Центар за породични смештај и усвојење у Милошевцу, прошло је више од 6.500 хиљада деце из Србије и региона. Тренутно покривају хранитељске породице из три села, а надају се да ће ускоро постати центар за читав Подунавски округ. Главна препрека у том процесу је, како кажу, недостатак стручног кадра.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво