Читај ми!

Лоша година за пчеларе у Горњој Каменици код Књажевца

Блага зима и кишовито пролеће умањиће производњу меда у књажевачком крају. Пчелари кажу да је багремова паша била лоша, а само они са изузетно јаким пчелињим друштвима успевају да скупе извесну количину овог драгоценог производа.

Пчелињак породице Милошевић из Књажевца у селу Горња Каменица подно Старе планине ниједног тренутка не одаје утисак лоше године за пчеларе. Док обилазимо пчелиња друштва домаћин нам каже да пчеле нису агресивне и да су за сада обезбеђене прихраном. Међутим, проблеми постоје.

„Лоше је кренуло од самог почетка, од пролећног развоја, биле су хладне ноћи, кише, пратиле су нас малтене сваког дана, пола априлa и цео мај је био под кишом. Ту квалитет није нарушен, само ове године мед је у јако слабим количинама. Ко је нешто врцао то је верујте квалитетно, али то се мери у пар килограма, испод неких 2-3 до 5 килограма по кошници”, наводи Мирослав Милошевић, пчелар из Књажевца.

Књажевачки пчелари се надају да ће други део године колико-толико бити берићетнији.

„До краја сезоне, ево сад, једина нада нам је та липа, ако постоји могућност бар да има, да оне припреме прво храну за њих, па онај вишак што постоји оне избацују, у полунаставцима, које ми после кад мед сазри врцамо”, истиче Драган Милошевић.

Шетајући пчелињаком забележили смо и једну ретку појаву. Обично новоформирани ројеви из кошница одлазе у природу, међутим овај рој је одлучио да се заустави на једној кошници у пчелињаку.

„Мали је рој који није велике масе и запремине, али ето нашао је ту згодно место, ту се ухватио и ево ми сада тај рој уз помоћ друге матице полако смештамо у другу кућу, односно кошницу”, наводи пчелар.

На територији општине Књажевац регистровано је 200 професионалних пчелара са око 12.000 кошница који, када је година добра, произведу 130 тона меда.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво