Читај ми!

Еколошки вртићи у Лесковцу

Два од једанаест вртића Предшколске установе "Вукица Митровић" у Лесковцу у програму су еколошких вртића. Које су предности оваквог рада показали су вршњацима из других објеката предшколске установе и малишанима из приваних вртића на изложби фотографија "Мој свет чаробан и леп".

Kроз игру у природи, о природи уче и брижљиво је чувају. Сви ови малишани знају да колико јој даш, толико ти врати. Екологија је постала део њихове свакодневице.

"Морамо да чувамо околину, да не бацамо смеће по планети Земљи зато што је то загађење природе", каже Дарија Милошевић из вртића "Звончица".

Kапија овог вртића се не затвара, а нигде папирића и поломљених реквизита. Имају и органску башту о којој сами брину и у којој гаје поврће и зачинско биље.

"Кромпир, лук. Све. И све је то здраво", објашњава Лука Ђурић из вртића "Звончица".

Знају они и шта је рециклажа и како да гуме не заврше на депонији. Еколошки вртић у пуном смислу те речи.

"Чувају околину не само свог вртића већ овог насеља. Тако утичемо на свест грађана око нас и на ширу заједницу", наводи васпитачица у вртићу "Звончица" Марина Маринковић.

Својим положајем, недирнутом и раскошном природом наметнуло се и да исти епитет понесе вртић у Вучју.

"Од чега су вам прављене те кецеље? Од пластике. Од пластичних кеса. То може баш лепо да изгледа, зар не? Па да", објашњава Петар Петровић из вртића "Мајски цветови" у Вучју.

"Свако би требало да дође у Вучје, да види шта се све дешава код нас. Ми смо са децом стално у природи", каже васпитачица Јована Маринковић.

У природи уживају више од својих вршњака па боље познају окружење и чешће бележе лепоте и тренутке радости. Способнији, свеснији, одговорнији, предности еколошких вртића су вишеструке.

"Научили су много о природи, проводе доста времена напољу, знају и уче још увек о заштити природе", наводи мајка Јелена Ђорић.

"Придружили смо се еко-школама Србије и међународном програму пре две године. У очекивању смо зелене заставице", каже стручни сарадник у ПУ "Вукица Митровић" Јоланда Илић.

Знање о екологији пренеће свим вршњацима јер тек следе дружења и испуњавање задатака које су деца из десетак других вртића добила.

 

 

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво