Читај ми!

Подршка предузетничким идејама Лесковчана

Уз подршку немачке организације "Хелп" и локалне самоуправе, тридесеторо Лесковчана је добило опрему и покренуло сопствени посао. Велико интересовање је и за нови "Хелпов" пројекат којим ће први пут бити подржани бизнис планови који доносе уштеду енергије.

Све што замисли четрдесетчетворогодишња Санела са лакоћом скроји и сашије. Завршила је Високу текстилну школу. После 10 година рада у лесковачким фабрикама покренула је своју производњу. Захваљујући донацији Хелпа дневну собу претворила је у радионицу. Шије креветиће за кућне љубимце. Тржиште има, задовољна је и зарадом.

"Донација ме покренула да региструјем своју радњу, омогућила ми да убрзам процес рада и да дам лични печат својим производима тако што сам узела машину за дигитални вез", каже Санела Ђорђевић из Винарца код Лесковца.

У протеклих 8 година немачка организација Хелп и град Лесковац који учествује са 30 одсто средстава финансирали су 15 пројеката. За покретање посла и проширење капацитета уложено је више од 1 300 000 евра. У услужним и занатским делатностима посао је добило 400 Лесковчана.

"Имамо пуно заната, имамо интересантних нових заната и увек смо донаторима интересантни као град. Од регистрованих,новорегистрованих 85 одсто је и даље ради и послује, што је стварно велики, велики успех", наводи Милка Илић из Канцеларије за локални економски развој Лесковац.

У току је нови конкурс за донације Хелпа уз подршку немачке владе. Интересовање је велико међу младима али и онима из категорије тешко запошљивих лица.

"Недавно сам почела да се бавим производњом пецива. Подршка би ми добро дошла из разлога улагања су велика,зато сам се пријавила за овај програм", каже Тамара Петровић из Лесковца.

"Донације су сада повећане на 3000 евра.То је једна новина, друга новина је што ће предност у овом пројекту имати донације чија ће опрема имати утицај на заштиту животне средине и смањење то јест побољшање енергетске ефикасности", наводи Игор Балић из немачке организације "Хелп".

Пројекат инклузије и економског оснаживања Западног Балкана траје до краја наредне године. У Лесковцу ће бити подржано 25 нових, предузетничких идеја.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара