Читај ми!

У јагодинским ружичњацима: Између љубави према цвећу и мукотрпног посла

У Поморављу ради неколико произвођача ружа који су традиоционално гајење житарица још пре неколико деценија заменили производњом цвећа. У Рибару крај Јагодине трећа генерација Јоксића гаји руже које продају широм Србије. Вегетација на отвореном касни, нестабилни су ови пролећни дани па многи одлажу куповину цвећа и сређивање башта и тераса.

Топло и без ветра је у пластенику где Димитрије Јоксић из Рибара код Јагодине свакодневно прегледа и негује саднице ружа. Овим послом бави се више од пола века. Краљица цвећа школовала му је децу и унуке, па у шали каже да не зна где престаје љубав према цвећу и почиње мукотрпан посао.

"У производњи има око 30-ак хиљада које калемљених које дивљих ружа, е сада смо укључили у производњи и руже стаблашице које су заступљене негде око 2-3.000 комада, али је то јако мукотрпан посао и јако тежак посао", каже Димитрије Јоксић, произвођач ружа из Рибара код Јагодине.

Да је производња цвећа напоран посао знају сви који целе године припремају саднице за продају у пролеће. Од ситне семенке до расцветале биљке потребно је много знања, стрпљења и умећа.

"Нису били јаки мразеви, и то је успео сами видите какав је расад, нису били претерани мразеви као што су били ових година”, објашњава Стојанка Стаменовић, из Ковачевца.

"У почетку је била љубав после професија, фино је лепо је радити овај посао али, што се тиче продаје видите и сами сваке године је све лошије и лошије", истиче Јасмина Трифуновић, произвођач цвећа из Јагодине.

"Није нешто екстра, али иде, продаје се”, каже Миле Пантић, произвођач цвећа из Крушевца.

Цена цветница је од 40 до 400 динара,жбунасте руже су 250, а стаблашице од 800 до хиљаду динара.Произвођачи кажу нису мењали цене иако је сав репроматеријал са којим раде поскупео.

"То је и преко зиме, треба одржати на јаке мразеве, треба одрадити и прскање и одржати то све, прехранити, целе зиме радимо да би ово пролеће било за то", наглашава Слободан Трифуновић, произвођач цвећа из Течића код Рековца.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се