Читај ми!

Старе и ретке књиге пред Кикинђанима

"Вреди видети" назив је изложбе Историјског архива у Кикинди, где су приказане старе и ретке књиге које ова установа поседује. Поједини примерци су доступни грађанима, да их уз стручну сарадњу прелистају, што обично није могуће, јер се оваква дела чувају у посебним просторијама и климатским условима.

Најстарије дело које поседује Историјски архив у Кикинди је заштићено и Законом о реткој књизи. Реч је о књизи из 1811. коју је написао Павле Кенђерац, а бави се природом у Срба. Књига је вредна јер од ње потиче историја природних наука на нашем простору.

"Зове се "Природопис" или на славеносрпском "Јестословије". То је прво дело уопште из биологије, из природних наука у српском народу и ми чувамо оригинал, а репринт смо урадили пре неких десетак година. Са модерном адаптацијом, модерним преводом на српски језик. Можемо се подичити и делима из прве половине 19. и друге половине 19. века које су на латинском, немачком, мађарском, славеносрпском и енглеском језику", наводи Срђан Сивчев, директор Историјског архива Кикинда.

Посетиоци ће моћи пажљиво да прелистају и ратни албум од 1914. до 1918. године, који прати епопеју српске војске у борбама у Србији и на Солунском фронту, у слици и речи.

"Моја улога је била да књиге које су од изузетног значаја, да претворим у инетерсантне људима, да претворим у пар речи и пар занимљивих страница", каже Никола Радосавчев из Историјског архива Кикинде.

"Изложба ових ретких књига само говори колико је Историјски архив јако битна институција за град. Ми заиста као заједница треба да радимо на приближавању архивске понуде, архивске библиотеке нашим суграђанима", наводи Валентина Мицковска из Градског већа у Кикинди.

У оквиру архива у Кикинди смештено је 2100 метара архивске грађе на више од 2500 полица, распоређено у 389 фондова који обухватају период од 1747. до данас.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара