Читај ми!

У еколошкој мисији - од Лондона до Истанбула – пешке

На пешачење дуго 4.000 километара од Лондона до Истанбула, Крејг Кохон, 60-годишњи Канађанин, одлучио се јер становницима 14 држава кроз које пролази, жели да укаже на опасности загађења. Његова мисија је уклањање угљеника из атмосфере. Последњих 20-ак дана Крејг пешачи кроз Србију.

Крејга смо затекли на Сувој планини како се диви лепоти предела и чуди пластичним флашама поред пута. Сваким кораком на свом епском путовању дугом 4000 километара Крејг жели да укаже на неопходност заштите животне средине, а посебно уклањања угљеника из атмосфере.

„Моја мисија је да сви постану свесни и да мало промене став и понашање према животној средини. Уколико се то не догоди, планета ће преживети, али не и људи. Све у природи је повезано“ истиче Крејг Кохон, еколошки активиста истичући да би први корак ка смањену загађења могао да буде уклањање пластике, да се мора уклонити, и да то није тако тешко и може се решити за један дан.

Следећи корак је уклањање угљеника. Мени је најважнија реакција људи. Битно је да је свима које сам срео стало до чистог ваздуха и да су сви забринути. Проблем је што не знају шта да раде", објашњава Крејг који је, каже, одушевљен природним лепотама југоисточне Србије и ракијом која му је постала омиљено пиће, а за српске домаћине има само речи хвале.


„Овде ме дочекују отворених руку и срца. Веома сам срећан. Фармери ми дају ракију и показују ми пут, деца ми прилазе и разговарају са мном, а еколошки активисти ме прате. Људи у селима се држе старих обичаја да нахране путника и понуде му смештај. Зато желим и да променим лош имиџ који Србија има на западу",
додаје Крејг.


Својом мисијом Крејг упозорава да је уклањање угљеника неопходно како би избегли ефекат стаклене баште и ограничили глобално загревање.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво