Читај ми!

Доступна помоћ школских психолога и педагога

Више него икада раније, и деци и родитељима, потребна је стручна помоћ школских психолога и педагога. По актуелним Правилницима о критеријумима и стандардима финансирања установа у школама их је довољан број, али по потребама проистеклим из актуелне друштвене ситуације није, а нема их довољно ни на тржишту рада.

Педагошки факултет у Ужицу, након истраживања, уписао је прошле године прву генерацију студената педагогије.

“Контактирали смо Националне службе за запошљавање у нашем региону и шире, и наравно број педагога на Заводу је јако мали, а свакако потреба за педагозима постоји” 9објашњава .Јелена Стаматовић, продекан за научно истраживачки рад Педагошког факултета, Ужице.

Широк је опсег њиховог рада, а кључни су, са психолозима, у школским стручним тимовима, који од школе до школе нису целовити.

“Раније је свака школа имала и психолога и педагога, а данас... ја у мојој школи имам само педагога, немам психолога! Такав је случај у многим школама, а кажем проблем је све већи и већи” истиче Владан Ћирић, председник Уније синдиката просветних радника, Ниш.

“Сада дефинитивно нема довољан број, у ствари, има за оне редовне, да кажем, активности, али да се заиста посветимо и пружимо пуну подрушку свој којој је потребно, у мери у којој је потребно, за то заиста нас нема довољно...друштвена криза целокупна је довела да је много више и анксиозности, много је више аутоагресивних радњи, суицидних идеја” наглашава Александра Савић, психолог, ОШ „Душан Јерковић", Ужице.


На срећу, школски стручни тимови имају одличну сарадњу са јединим дечијим психијатром у Златиборском округу.


“Кад
дођу код мене ту смо већ некако добар део посла одрадили, значи, ту је и родитељ препознао проблем, ту је родитељ спреман на сарадњу, ту се деца, можда спремна на промену и свима нам је лакше. Највећи проблем, по мени је да родитељи некада не препознају на време оно што би требало да препознају”, каже др Звездана Стевановић, специјалиста дечије и адолесцентне психијатрије, ОБ, Ужице.


У томе је кључна сарадња родитеља са школским психологом и педагогом, којих на папиру у школама златиборског краја има довољно на одредјен број одељења.


“Сад, смањење броја ученика је изазвало смањење броја одељења, смањење броја одељења има за последицу смањење броја стручних сарадника у школама. Министарство је формирало још прошле године радну подгрупу која се бавила овим питањем и они су предложили повећање броја стручних сарадника у школама”, каже Владе Живановић, руководилац Школске управе, Ужице.


Очекује се сагласност Владе, а педагози, психолизи, психијатри позивају родитеље на сталне, отворене и искрене разговоре са децом, не потцењујући их и не прецењујући, истовремено им уливајући сигурнот у породичном дому.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво