Читај ми!

Замирисали пластеници на јагоде

У крају чувеном по пластеничкој производњи поврћа, у заштићеним условима јагоду гаји тек око 10% произвођача. Берба јагода под пластеницима почела је пре десетак дана, а ценом од 300-350 динара производјачи су задовољни.

У селу покрај Јужне Мораве учитељ Љубиша Илић определио се за прве пролећне слатке плодове. Уз трешњик, јагоде гаји на 16 ари.Траже много труда и залагање целе породице, каже, а иако под фолијом зависе од временских прилика.

„Никад луђе, снег у априлу, а топло време у јануару, децембру, фебруару што је помамило кретање вегетације тако да смо имали јаких мука и невоља да јагоду заштитимо и додјемо до оваквог премијум квалитета. Ова јагода је лепа визуелно пре свега, али она је безбедна њу како уберете можете одмах јести не можете чак ни прати" каже Љубиша Илић, произвођач јагода из Манојловца код Лесковца.

Црвене, слатке, крупне и нежне. Треба их брати пажљиво, а берача нема, па се произвођачи ослањају на рођаке и комшије.

Ми можемо да поједемо колико хоћемо док беремо и зарадимо. Али, богами је врућина? Опасна врућина", истиче Светлана Митић из Манојловца.

Исту муку има и Снежана Петровић из Богојевца уз коју под пластеницима затичемо само једну пријатељицу. Берба је сваки други дан па је сада највећи проблем све обрати, а родило па преродило, зацрвенели се пластеници.

„Или су услови бољи или је боље обрађена сад обично је радимо еколошки, непрска се једино јој дајемо воду и можда мало прехране преко система капо по кап", наглашава Снежана Петровић, произвођач јагода из Богојевца.

Попут огледног поља, на малој површини јагоде на отвореном. Јасно је зашто су Петровићи прешли на производњу у заштићеним условима.

„Ево видите ова је већ стигла, ово је већ четврта берба, а ова је кажем можда за двадесетак дана, десет дана, то већ и цена је мања и много је исплативије под фолијама", додаје Снежана.

У Јабланичком округу јагода се гаји на око 300 хектара. 90 % је производња на отвореном.

„Јагода за сада је у добром стању међутим ако имамо ове кишне падавине када јагода ево почиње интензивно да прецветава и почне раст плодова, у фази сазревања ако имамо ове кише доћи ће до смањења приноса" каже мр Александар Митић, саветодавац ПССС Лесковац.

Берба на отвореном већ касни. Јагоди је сада неопходно сунце. Од неба ће зависити и почетак откупа па и цена.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво