Читај ми!

Како искористити биоотпад и направити сапун од паприке

У селу Газдару код Медвеђе недавно је покренута производња природне козметике и сапуна од остатака паприке ајварке. То је први пример праксе индустријске симбиозе у земљи. Циљ је да се искоришћавањем био-отпада дође до профита.

По традиционалној рецептури од воћа и плодова са њиве породица Милетић у Газдару код Медвеђе спрема зимницу. 13 производа у 5.000 тегли. Колико се ајвара произведе, каже, Јелена толико је и отпада од паприке. Од недавно га не баца већ користи за производњу козметике и сапуна.

"У свом раду имам један мртав период кад ја немам посла и онда сам хтела само да нађем нешто шта је мени интересантно, приближно, занимљиво, да то можемо да радимо”, каже Јелена Милетић, предузеће "Завичај у тегли" у Газдару.

Сушењем семене ложе паприке повећава се концентрација капсацитина који је благотворан за кожу. До паковања сапуна мора да прође 28 дана. Кренуле су са пуно ентузијазма Јелена и још 5 жена уз драгоцену помоћ стручњака Института за општу и физичку хемију.

“Добро нам дође да уз то дружење и урадимо нешто лепо и корисно и дођемо до неког прихода”, наводи Драгана Стојковић, из Газдара, а Теодора Миловановић, из истог места додаје: „Креативна је идеја, мислим да свако може овде да стекне практични рад а да код куће може да ради додатно за себе.”

Женама у медвеђанским селима ослонац је и Удружење "Био идеа" које шири мрежу социјалног предузетништва. Од организовања радионица до заједничког наступа на тржишту.

“Иако се удружимо преко социјалног предузетништва, разумевања, солидарности уз очување животне средине онда смо на правом путу да допринесемо и себи и заједници”, каже Санида Кларић, Удружење "Био Идеа за одрживи развој".

Награђени, иновативни пројекат подржали су Министарство за заштиту животне средине и Европска унија.

“Ми као УНДП-и спроводимо пројекат "ЕУ зелену агенду у Србији" који кроз различите позиве у форми изазова подржавамо иновације у зеленој транзицији српске привреде”, каже Ана Митић Радуловић, кординаторка пројеката УНДП.

Био-отпад чини више од 40 одсто комуналног отпада. Ово је један од начина како може да се искористи за нове производе. 3.000 сапуна месечно је план који су зацртали у радионици у Газдару.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво