Читај ми!

Благо Сирмијума: први пут у јавности предмети стари више од две хиљаде година

Следеће године Београд је домаћин Међународног конгреса хришћанске археологије, а једини град који ће еминентни светски стручњаци посетити у Србији је Сремска Митровица - јер је некадашњи Сирмијум био центар ранохришћанства на Балкану. Збирка се припрема, а вредни експонати стари 2.000 година први пут су показани јавности.

За седам година на 18 локалитета широм Срема пронађено је хиљаде фрагмената. Знање и стпљење основ је, јер је за конзервацију и рестаурацију појединих експоната потребно више месеци, па и година.

“Ово што вам показујем је глава римског бога Посејдона који је један изузетан налаз и који је управо овај тренутак чекао 2.000 година да поново буде доступан јавности, ми смо га пронашли овде у Сирмијуму приликом археолошких истраживања пре неколико година”, каже Соња Штепански Зорич, археолог Завод за заштиту споменика културе Сремска Митровица.

Вреди труда, збирка у радионици Сремскомитровачког завода заштиту споменика културе богатија је за јединстве налазе. Уз новчиће, накит, делове покућаства, лекарску опрему и археолошки раритети који се први пут представљају - део главе Нептуна, божанство плодности фигурина Пријап.

“Ово што вам показујем је глава римског бога Посејдона који је један изузетан налаз и који је управо овај тренутак чекао 2.000 година да поново буде доступан јавности, ми смо га пронашли овде у Сирмијуму приликом археолошких истраживања пре неколико година”, објашњава Биљана Лучић, археолог Завод за заштиту споменика културе Сремска Митровица.

Некадашња римска престоница била је центар одакле се на Балкану ширило хришћанство. На том простору зачети су први култови Светог Димитрија, Свете Анастасије, Светог Синерода, Светог Иринеја. Археолошке трвдње поткрепљене су вредним открићима.

Овде је 2016 године је пронадјена ранохришћанска гробница са једним изузетним фрескосликарством. Она је на рестаурацији али ми имамо приказе те гробнице ту је добри пастир који је персонификација исуса христа а са друге старне гробнице је представа из старог завета то су три младића у огњеној пећи. То је изузетна представа што је она најранија хришћанска представа која се појављује на нашем простору и читавом Балкану што нама потврдјује важност Митровице као ранохришћанског центра“, додаје Биљана Лучић.

Историјско наслеђе са новим налазима некадашњу римску престоницу дубоко позиционира на светским археолошким мапама. Уз спремно штампано издање, ранохришћански период тема је будуће изложбене поставке и заинтресованости најиментнијих стручњака.

 

 

 

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се