Читај ми!

Преуређење Царске баре

Царска бара код Зрењанина поново је место које могу посетити љубитељи природе. Руководство планира да успостави бољу сарадњу са удружењима која се баве проучавањем природе и да улаже у побољшање мера физичко-техничке заштите.

Сезона на Царској бари је почела, а предстојећи празници бити прилика посетиоцима да испробају нови садржаји. Вожња по Царској бари је и даље најатрактивнији део понуде.

"Имаћемо три бродића на располагању, имаћемо изнајмљивање бициклова, електробициклова, изнајмљивање кануа. Неизоставна је шетња стазом здравља која је дуга 4,7 километара где ће моћи да виде биљни и животињски свет", наводи Јасна Јованов, из ЈУ "Резервати природе".

Од количине воде у току Старог Бегеја зависи стање живог света на Царској и барама Тигањица и Перлеска. Зато је надзор појачан јер је неопходно очување природних карактеристика овог простора.

"Да успоставимо квалитетнији, што квалитетнији чуварски надзор јер смо овде били у доста ситуација да неки људи нису видели рибочувара нити чувара природе што је заиста невероватно у односу на то кад је ово подручје проглешено", истиче Дејан Јованов, директор ЈУ "Резервати природе".

Покрајина је издвојила пет милиона динара за чамац, осматрачницу и визиторски центар. Идеја је да се простор даље унапређује како би био место за едукацију.

"Одређени објекти, који као што сам могао овде да видим недостајући у погледу инфраструктуре, где можемо да одржавамо одређене семинаре и да можемо имати одређене радионице од наших најмлађих становника до студентских учесника, односно наших грађана", каже Немања Ерцег, покрајински секретар за урбанизам и екологију.

Јавна установа Резервати природе је пре две године преузела Царску бару од приватног управљача и од тада је покренуто више пројеката за њену ревитализацију. Најбитнији је био измуљивње 800 метара тока Старог Бегеја.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара