Читај ми!

Крушевац: Почели "Милијини дани"

У Крушевцу јеу току друга позоришна ревија "Милијини дани", у знак сећања на Милију Вуковића, барда српског глумишта и првака драме театра под Багдалом. Публика ће до краја седмице погледати представе 5 позоришта у којима је Милија гостовао и режирао.

Мезимац Српске Талије, протомајстор крушевачке сцене, велики глумац за велике улоге. За живота етаблиран као најбољи јужно од Београда. Све то био је Милија Вуковић који је током 40-одишње каријере одиграо око 150 улога.

“Милија Вуковић је глумац који је био вансеријски и добијао је понуде из свих градова ондашње Југославије, не само из Србије. Међутим, остао је веран свом Крушевцу. На тај начин је својим фантастичним, уметничким опусом постао темељни камен Крушевачког позоришта као што је својевремено о њему и рекао Момир Брадић: "То није глумац, то је чудо од глумца", истиче Светлана Ђурђевић, пи-ар Крушевачког позоришта.

Радио је са највећим редитељима. Са Небојшом Брадићем, чак 25 представа. Најупечатљивији је био у делима класика српске и светске књижевности. Ширем аудиторијуму остао је у сећању по више филмских улога, а посебно из култних телевизијских серија "Срећни људи" и "Село гори, а баба се чешља".

“Један од најлепших гласова у српским позориштима свих времена је био глас Милије Вуковића. Скоро сви су отишли из тог времена када сам ја био, остало нас је још троје: Љиља Ђоковић је жива, Тома Трифуновић и ја. Ми смо ти који смо вратили професионално позориште на мапу позоришта Србије. И невероватно је да смо одмах још у прве две три године постигли такве успехе по Србији, да су нас одмах дигли у небеса”, наводи Зоран Карајић, глумац.

Ревију је отворила представа домаћина "Чудо у Шаргану", у режији Небојше Брадића. До краја викенда Крушевљани ће погледати најновије комаде Звездара Театра, Зајечарског, Алексиначког и Приштинског позоришта.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво