Читај ми!

Дадинце код Власотинца: Укинута дозвола за мини-хидроелектране

Неће се градити трећа мини-хидроелектрана на Рупској реци у атару села Дадинца код Власотинца. Министарство грађевинарства и инфраструктуре поништило је измењено решење из новембра прошле године које је инвеститору из Лесковца издала општина Власотинце. Мештани Дадинца који протестују од половине децембра прошле године, како би спречили потпуно уништење реке на којој је и водозахват Водовода у Грделици, кажу да су и даље на опрезу. Инвеститор се званично још није огласио.

 



Истрајност и одлучност нису их напустили ни једног тренутка. 130 дана на барикадама по киши, снегу, дебелом минусу. Младо и старо са истим циљем. Да сачувају Рупску реку и не дозволе инвеститору да започне радове.

Над водоводом су електране, јел сме то тако да буде, та вода излази ми прљава, имамо доле баште”, напомиње Симка Стаменковић, мештанка Дадинца.

Ми млади смо ти који треба да сачувамо оно што се сачувати може, да спасимо реку јер без реке село не би постојало”, наводи Драгиша Милић, студент Шумарског факултета из Дадинца.

Бојазни још има, ватру зато не гасе, али кажу веровали су да ће правда победити.

Зоран Коцић, мештанин Дадинца каже: “Захваљујем се мојим Дадинчанима они су хероји, они су невидљиви хероји који су најзад постали стварно видљиви”.

Министарство грађевинарства и инфраструктуре као другостепени орган поништило је грађевинску дозволу за изградњу мини-хидроелектране на Рупској реци јер је утврдило да издато решење садржи правне недостатке. У општини Власотинце не негирају пропусте својих служби, али кажу да је донета најбоља одлука у интересу грађана.

Постоје битни пропусти у измени и издавању измењене грађевинске дозволе због чега је и само Министарство одлучило како јесте. Битни пропусти се пре свега односе на саму енергетску дозволу која је истекла и није прибављена нова као и нови водни услови”, истиче Братислав Петровић, председник Општине Власотинце.

Решење у рукама још немају, али мештани Дадинца су победници кажу у једном од неформалних удружења која су све време била подршка и помоћ.

“До 5. маја ове године је тај рок за жалбу, претпостављам да ће се инвеститор жалити на то решење, мештани Месне заједнице Дадинце и Битка за Власину стајаће и даље на барикадама, што се самог решења тиче поздрављамо одлуку Министарства да поништи грађевинску дозволу за мини-хидроелектрану Беско коју ми ево већ трећу годину заговарамо и за коју смо стајали бројним доказима да је та дозвола и сами локацијски услови противзаконито издати”, наводи Петар Илић, из Удружења „Битка за Власину".

На територији општине Власотинце је 5 мини-хидроелектрана. Следи нова борба Удружења „Битка за Власину" да се што пре поступи по њиховој петицији и 8 потенцијалних локација избаце из актуелног просторног плана општине Власотинце.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво