Читај ми!

Нови Пазар: Поводом дана града представљена “Пазарка“, фигурина стара више од 7 хиљада година

Новопазарски музеј Рас представио је јавности фигурину која је, како се претпоставља, стара око 7000 година. Фигурина се својим изгледом може одредити у најстарију фазу винчанске културе, али ће тек предстојећа истраживања повезати сва три неолитска локалитета који се налазе на територији Новог Пазара.

Форма фигурине подсећа и на старије старчевачке фигурине. Наглашене су груди, вулва и глутеус на телу док је глава извајана наглашавањем носа и овчијих рогова.

Пронађена је са остацима једног жртвеника и са једном мањом фигурином. У контексту једне неолитске куће. Интересантно је да је пронађена на једном месту које би се могло сматрати границом винчанске културе. Винчанска култура је најнапреднија млађе-неолитска култура у овом делу Европе”, наводи Мустафа Балтић, археолог.

Фигурина је висока 10 цм. Пронађена је током ископавања трасе за гасовод ка Новом Пазару, којем увек присуствују археолози Музеја Рас.

Где год се нешто закопа, може да се пронађе. И у том контексту је и ова фигурина. Верујемо да је то поље још неистражено, да ће се још много тога појавити веома интересантног”, сматра Елмир Хабибовић, директор Музеја музеја Рас.

Ово је трећи локалитет који води порекло из Неолита, а налази се на територији општине Нови Пазар. Недостаје контекст локалитета, сматрају археолози.

Да би све то установили потребно је да се уради једно опсежно истраживање. И ми ћемо онда знати најстарију прошлост, првих седентарних заједница које су овде живеле”, истиче Мустафа Балтић, археолог.

Фигурина је изложена у музеју и симболично носи име Пазарка.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво