Читај ми!

Италијанске канцоне, филмски хитови и класика на тамбури у Суботичкој синагоги

Суботички тамбурашки оркестар отворио је пролећну концертну сезону у Суботичкој синагоги.Извођачи на овом специфичном инструменту су показали да тамбура није само за народну и староградску музику:

Класика на тамбури, како то необично звучи. Супеова “Лака коњица” и Албинонијев “Адађо” звучали су раскошно, а део тог специјалног програма Суботички тамбурашки оркестар извешће и на предстојећем фестивалу у Прагу.

“Суботички тамбурашки оркестар постоји пуних 47 година. Од самог почетка се бори да покаже и докаже да тамбура није само традиционални народни инструмент и да може да изводи само ту врсту музике, већ да је равноправна са свим другим музичким инструментима и да може много више“, каже Маријана Марки, председница Суботичког тамбурашког оркестра.

Италијанским канцонама и нумерама из холивудских филмских хитова тамбуре су додале милозвучност и префињеност. Познати италијански тенор који већ деценију гради каријеру у Србији, одушевљен је сарадњом са суботичким оркестром:

“На први поглед ми је било мало чудно. После, кад смо претворили теорију у праксу, било ми је занимљиво и сада идемо даље, планирамо сарадњу у будућности”, каже Матија Заната италијански тенор.

Талентовани суботички виолиниста импресионирао је публику у синагоги извођењем насловне нумере из филма "Шиндлерова листа“ композитора Џона Вилијамса.

“Јако је занимљиво, то је једна друга страна класике. Она се свира са гудачким оркестром и симфонијским оркестром, тако је да баш интересантно. Никад нисам чуо скоро да се свира са тамбурашким оркестром и баш ми је драго“, наводи Кристијан Јухас, студент виолине на Музичкој академији у Новом Саду.

Да је будућност тамбурашке музике обезбеђена доказао је и Дечји ансамбл који је на недавном међународном такмичењу у Панчеву освојио прво место.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара