Читај ми!

Сремски Карловци: Необичан музеј популарних фигурица

Радивој Јухик из Сремских Карловаца, већ три деценије прикупља играчкице из чоколадних јаја. Због богате колекције која броји више од 15 хиљада фигурица, део куће преуредио је у јединствен музеј, који полако постаје тесан за збирку која из дан у дан расте, и прераста у праву атракцију овог места.

Као љубитељ стрипа о Астериксу, 1991. године, почео је да прикупља играчкице из чоколадних јаја како би комплетирао серију фигурица о свом омиљеном галском ратнику.

"Кренуло је онако, да купим једно јаје кад кренем на посао, па да видим шта ћу извући, па сутрадан купим друго, док нисам скупио серију. Када сам скупио серију, било је ту дупликата, било је и других фигурица које нису били, и онда ајде да скупим још нешто, ајде још нешто. 96,97 године, са појавом интернета, онда је почело све. Тада сам упознао да у свету постоје колекционари, да постоје каталози, да људи то скупљају,да има гомила лепших серија које у животу нисам видео и нисам замислио да то може да постоји" објашњава Радивој Јухик, колекционар.

Стално је у контакту са колекционарима из Србије, уз чију помоћ, је каже, и обогатио своју збирку. На први поглед, оку посматрача, промакла би разлика обликом истих играчкица, међутим, он примети и најситније детаље. Посебан раритет су оне старе готово пола века.

„Најстарије фигурице су из 74-те године што сад постоји нека под знацима навода евиденција, код мене су најстарије из 75-те године, значи већина фигурица које су овде изложене су старијих од осамдесетих, па да кажем до деведесетих, ја рачунам старије од 91. па на доле, а од деведесетих су ми, ја то рачунам новије, од новијих фигурица имам скоро све, старијих полако почињем да набављам" истиче Радивој.

Нобични музеј привлачи децу, колекционаре, али и све више туриста који су у посети Сремским Карловцима.

Радивој истиче да се највише обрадују старији људи, који се, каже, подсете свог детињства. На дупликатима, додаје, поседује и два пута више играчкица, а у сталној је потрази за новим ретким серијама. Многе од њих чекају проширање изложбеног просора, које планира у наредним месецима. 

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара