Читај ми!

Изум нишких ђака: рукавица за комуникацију без баријера

Ученици школе „Мија Станимировић“ у Нишу освојили су друго место на надавно одржаном републичком такмичењу Електротехничких школа. Они су осмислили електронску рукавицу помоћу које би свакодневна комуникација особа које имају проблем са слухом и говором, била много лакша.

Рукавица за превођење знаковног језика користи се једноставно.

„Имамо одређене сензоре који рачунају угао шаке и прстију. Када се све преради у тојардино плочи, то се шаље на блутут и онда све стаје на телефон“, објашњава Лука Ракић, ученик ИТ смера.

„Приђе вам конобар и ви хоћете да наручите чај. Ви њему покажете на знаковном језику, али он то не разуме тако да би ту примену имала рукавица, повежемо телефон са руком, покажемо конобару телефон“ каже Никола Ранђеловић, ИТ смер.

Трочлани тим, радио је на овом пројекту неколико месеци, често до дубоко у ноћ. али се труд кажу двоструко исплатио.

„У оба спектра сам задовољан, што сам научио нешто ново и надоградио своје знање и друго што са тим знањем могу људима да помогнем“, наглашава Иван Ћирковић.

„Ово је од идеје до реализације дечији производ, чак су и ове делове које су штампали на 3д штампачу сами радили“ истиче Александар Стевановић, директор ЕТШ “Мија Станимировић“ у Нишу.

Прототипу ове рукавице тек предстоји дорада, а колико би применљива могла да буде можда најбоље говори податак да у Нишу има 400 регистрованих глувонемих особа, и претпоставља се, још толико нерегистрованих којима су на располагању свега два лиценцирана тумача знаковног језика.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се