Читај ми!

Вршац: На ортопедији без листе чекања

Листе чекања за ортопедске интервенције су најдуже, а на уградњу вештачког кука или операцију колена у појединим установама чека се и до десет година. Са друге стране, у вршачкој општој болници за интервенцију уградње вештачког кука- нема листе чекања. Тим искусних лекара овај захват успешно изводи деценију уназад.

Тим од четири лекара и два млада специјализанта на одељењу ортопедије у општој болници Вршац само током прошле године успешно је оперисао и уградио вештачки кук код више од 100 пацијената. При том листа чекања за ову операцију - у Вршцу не постоји.

“Значи да од тренутка дијагностификовања и постављања индикација за оперативним лечењем не прође више од три месеца, и заиста сам поносан на тај податак. Оно што је јако битно рећи и посебно бих нагласио да у нашој болници користимо имплатате који задовољавају све европске стандaрде апсолутно се не разликују од имплатата који се уграђују у много већим центрима”, истиче др Иван Ивановић, директор Опште болнице Вршац, начелник одељења ортопедије и трауматологије.

Ни 62-огодишња докторка Тамара Антић, микробиолог, којој је индикована операција уградње вештачког кука, није имала дилему где ће је урадити:

“О чему ти уопште и размишљаш ја ћу се овде оперисати, то је моја установа, то су моје колеге, осетила сам да имам безгранично поверење у њих и то је било то”, наводи др Антић.

“Ми већ више од 10 година врло успешно ову процедуру радимо у нашој болници, тако да смо сви већ поприлично спретни што се тог захвата тиче. Од тренутка пријема на одељење у два три дана буде изведен и сам оперативни захват. Рани постоперативни ток траје неких 7 до 14 дана, након тога се креће са рехабилитацијом, након тога иде и бањско лечење и у суштини за 2 до 3 месеца очекује се пун функционални опоравак сваког пацијента”, каже др Ђорђе Максимовић, ортопедски хирург и начелних службе операционог блока.

Како би се смањиле листе чекања за уградњу вештачког кука или колена, РФЗО је покренуо иницијативу да се пацијенти који најдуже чекају изјасне да ли желе да буду преусмерени у другу здравствену установу у којој операција може да се обави у најкраћем року. Др Ивановић каже да ће одељење ортопедије у вршачкој болници радо отворити врата свим пацијентима који буду желели да се овде оперишу.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара