Читај ми!

Турска породица донела дух егзотике у Велики Гај код Пландишта

Када су се пре четири године, Мушо и Кадир из Турске, доселили у Србију, почели су да се баве пољопривредом. У селу Велики Гај у Банату узгајају и домаће животиње. Део новца који зараде донирају за помоћ породицама чији су домови оштећени у земљотресима у Турској.

Мушо је из Измира, Кадир из Истанбула. Она је финансијски експерт, он интернет дизајнер. Пропутовали су пола света, али своју срећу нашли су у малој куци на крају села Велики Гај, у пландистанској опстини

“Ја сам живео у Истанбулу, живео сам у Данској, Холандији, видео сам много држава, али када смо видели Србију, за нас је то био рај, нарочито живот у селу. Ми волимо да живимо у селу, видиш ми овде зивимо као у рају, овде је зеленило, ми имамо башту, имамо кокошке, мачке, псе, све имамо", каже .Кадир Акар из Великог Гаја.

Кадир се и даље бави графичким дизајном, јер има малу агенцију и посао ради онлајн.. Некадашњи финансијски директор велике фирме у Турској, Мушо, осим што гаји поврће у башти и брине о животињама у домаћинству, запослила се као кројачица у Пландишту

“Радим овде годину дана и јако волим мој посао, ја сам шивачица”, наводи Мушо Акар из Великог Гаја.

Кадир прича да су комшије дивне, и да су им пуно помогле да организују свој живот у Великом Гају. Са људима, каже, никада нису имали проблем у Србији. Оно са чим јесу је језик.

“Ооооооо катастрофа. Ја могу да причам, дневну комуникацију можемо да обављамо.Много грешимо, али полако научићемо све”, каже Кадир Акар.

У Велики Гај Кадир и Мушо унели су дух турске егзотике, традиционано испијање црног чаја, гурабије, ратлук. Ове специјалитете Мушо ће понудити посетиоцима пландиштанског сајма 28. априла, а сва средства која се буду прикупила на сајму уплатиће амабасади Турске, као помоћ страдалима од земљотреса.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво