Читај ми!

Ивањички мост у који је узидано тридесет хиљада јаја

Један од симбола Ивањице - једнолучни камени мост, изграђен је почетком двадесетог века. Неимари су, према незваничним подацима, у градњи моста - као везивно ткиво - искористили 30.000 свежих кокошијих јаја. Налази се - на јаворско-драгачевском путу и одолева зубу времена.

По много чему је јединствен. Градили су га домаћи и италијански мајстори, још се прича, по узору на Крлов мост у Прагу. Ивањички мост најдужи једнолучни камени мост са равном нивелетом на Балкану, заштићен је као културно добро од изузетног значаја.

''Треба за заштитити бар од тежих возила, јесте има знак ту обезбеђен 5 тона по осовини али не вреди протутњи неко, пролети не дај Боже да се деси, а то може да се деси кад нема никог на мосту'', наводи Слободан Коцић, из Ивањице.

Ивањички камени мост широк је 7метара. Осим тесаног камена из оближњих мајдана за његову градњу, по предању, потрошено је 30.000 јаја. Са луком од 25 метара надвисује Моравицу и данас са 117 година један је од симбола града на реци чије обале спаја.

''Туристичка организација Општине Ивањице је уз подршку локалне самоуправе урадила реконструкцију објекта који се налазио на овој платформи, онда смо донели заједничку одлуку да овде направимо видиковац са ког ће Ивањичани и гости, туристи моћи да уживају у прелепом погледу'', каже Јанко Грбић, директор ТО Ивањица.

Овај камени споменик памти бурну историју Ивањице и небројено корака житеља и посетилаца ове ваздушне бање.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво