Читај ми!

Зајечарски кардиолози извели нову методу

У ангио сали зајечарског здравственог центра урађена је прва интервенција ултразвучног разбијања калцификата у крвном суду, на коме већ постоји стент. Реч је о новој методи која се од 2021. године примењује у Америци и Европи, а омогућава отпушавање срчаног крвног суда код најтежих случајева.

Кардиолози из Зајечара обучавали су се у КЦ Крагујевац, да би се нова метода уврстила у редован протокол.

“Ради се о једној врло једноставној процедури на први поглед, о једном балону који испушта посебне звучне таласе који разбијају најтвдји камен у циркулацији пацијента. То значи да смо сад у могућности да најтеже облике кардиоваскуларне болести лечимо у сали опште болнице у Зајечару”, каже професор др Владимир Здравковић, директор клинике за кардиологију УКЦ Крагујевац.

Раније се веровало да је кацификација у крвним судовима директно у вези са старошћу.

“Искуство нам показује да се те границе померају па сада већ имамо пацијенте у педесетим годинама или четрдесетим годинама који имају тешке и врло озбиљне наслаге калцијума на крвним судовима. Практично сви пацијенти из источне Србије који добију животно угрожавајуће аритмије или акутни инфаркт, буду довежени овде код нас и одмах добијају најбољи и најсавременији начин лечења”, објашњава примаријус др Владимир Митов, шеф ангиосале.

Статистике кажу да је кардиоваскуларна патологија убица број један у свету. Најидеалнији начин лечења је да се запушени крвни суд што пре учини проходним.

“Ми можемо овим балонима које употребљавамо да то лепо раширимо и да на то место ставимо стент. Стент лепо легне и тада је могућност рестенозе, поновног појављивања сужавања на том месту умногоме смањена”, каже др Милан Недељковић, интервентни кардиолог.

“Што раније отворите крвни суд од тренутка запушења, мање срце умире и мања је шанса за морталитет. Морталитет је 50-тих година био око 45 посто сада је спуштен на око 8 посто, што су импресивни резултати”, каже професор др Владан Вукчевић, Клинички центар Србије.

Уз помоћ видеолинка интервенцију је пратио конзилијум лекара, који су све време учествовали у доношењу одлука приликом интервенције на крвним судовима пацијенткиње која већ има уграђене стентове.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво