Читај ми!

Преплитање традиција - Ускршњи базар у Алибунару је другачији

Туристичка организација општине Алибунар пре три године започела је организацију Ускршњег базара на којем највише уживају деца. Уз песму и игру деца од старијих уче разне занимљивости о традицији и обичајима тог краја.

На базару деца највише воле да заједно са Ускршњим зеком у трави траже поклоне и фарбана јаја која ће им донети срећу.

Они најмлађи уживали су у игри са аниматорима, док мало старији једва чекају најрадоснији хришћански празник да би посетили баке и деке са којима је увек најлепше.

„Волим да фарбам јаја са баком. Прошле године бака ми је купила лепак и стикере и заједно смо их лепили по јајима. Увек прослављам Ускрс са својом баком и деком у Руми. Увек идем тамо у цркву да узмем једно јаје црвено, а са баком фарбам чуваркућу", каже Ана Трифу, ученица трећег разреда ОШ „Братство јединство".

Удружење жена из Алибунара украсило је Ускршњи базар својим ручним радовима и цвећем, а Гина Ановић подсетила је млађе генерације како се овде некад врло једноствано и брзо припремало омиљено јело: „Ово је старинско јело које се некад често правило и зове се савијачице, на румунском - турће. Некада су пољопривредници то користили и носили на њиву за доручак, јело се уз сир, пекмез, може и слано и слатко, са милерамом и качкаваљом и много је укусно".

Ускршњи базар овде је увек другачији, јер се преплићу различити обичаји и културе, али то никоме не смета:

„Чува се једно богатство традиције пошто смо ми мултинационална средина богата румунском, словачком и српском традицијом која се овде меша. Учимо једни од других, и то је леп начин да сачувамо сећања", сматра Татјана Ђурђевић.

Са Ускршњег базара деца су отишла срећна и весела са поклонима који ће им украсити недељну ускршњу породичну трпезу.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара