Читај ми!

Лесковац: Клизиште угрозило пет породица

Штаб за ванредне ситуације града Лесковца наложио је хитну евакуацију четири породице чије је стамбене објекте угрозило урушавање потпорног зида у Делиградској улици. Две породице су од јуче на новим адресама, у становима који су у власништву града.


Увукли су се страх и неизвесност у дом породице Трајковић. Кућа није оштећена, али виси изнад клизишта које се у трену покренуло и однело потпорни зид ширине 5, дужине 20 метара. Ни сами нису знали шта их је снашло. На срећу, кажу, помоћ је брзо стигла.


„Био сам запањени том брзином мада и ми нисмо спавали тако да смо се срели на улици... ми смо ту боравили на улици, неко у ауту, неко на улици. Нисмо смели да се вратимо својим кућама, не смемо ни сад и под хитно смо били исељени", објашњава Горан Трајковић, становник Делиградске улице.

Уз петочлану породицу Трајковић нови привремени смештај прихватили су и Пешићи. Бетон и земља стигли су до кућног прага, прекрили машине и алат од којих живе.

„Зид је пао тако страшно да смо пуким случајем остали живи и неповређени, штета је велика и уопште није безбедно за становање док се ово не санира”, сматра Јован Пешић, становник Улице Светозара Марковића.

Становницима Делиградске 28, улице Светозара Марковића 47, 57 и 61 угрожена је безбедност у овом тренутку, процениле су надлежне службе.

„Затресло се све живо и прозори… Ја сам помислио да је земљотрес", наводи Кристијан Миленковић, становник Улице Светозара Марковића.

Крстићи за сада не морају из своје куће, али Хисар очигледно не мирује. Део брда покренуо се и пре нешто више од деценије. Тада је подигнут и овај зид који им је буквално у дворишту.

„Ми смо то преживели 2012. године, пао је један део овог зида и наше степениште је пало, то је урађено 2012. и ето оно вече се десило у 12 сати преко ноћи, то је страшан звук био", препричава Слађана Крстић, становница Делиградске улице.

Штаб за ванредне ситуације предузео је све неопходне мере.

„На основу наредбе Штаба предузете су све неопходне мере, брзо и ефикасно смо реаговали, евакуисали грађане, спречили даље штете како људске када су у питању људски животи тако и овде на терену, и по налогу Штаба ће струка да даје своју задњу реч", истиче Милан Поповић, шеф одељења за Општу управу ГУ Лесковац.

Наредних дана струка ће утврдити шта је узрок урушавања потпорног зида и како трајно решити проблем како ови људи за коју годину не би изнова проживљавали исто.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара