Век и по "Сенћанског атлетског клуба" у знаку Адриане Вилагош - светске атлетске шампионке

Такмичари "Сенћанског атлетског клуба", после Другог светског рата, 900 пута наступали су за репрезентативне селекције. Најпознатија је Адриана Вилагош, која је проглашена највећом надом светске атлетике. У Сенти су јој указали почаст, поводом 140 година атлетике у том месту.

Уз Ласла Епергешија, Адријана Вилагош је проглашена за врхунског спортисту сенћанске атлетике. Освојила је светко јуниорско злато. Очекује наступ на светском првенству за сениорке у Будимпешти. Циљ је да копље одлети довољно далеко за пласман на Олимпијаду.

"Надам се да ћу моћи да испуним норму за то. То почиње од јула да се може испунити норма. Шесдесетчетири, то је циљ", каже Адриана Вилагош, репрезентативка у бацању копља.

Снове које је имала Адријана, сада сањају неки нови атлетичари и атлетичарке у Сенти.

"Дисциплина ми је 200 и 60 метара, а кад порастем мислим да ће бити 400. Резултат двеста метара је 35,40, а на шесдесет је девет нешто", наводи Нина Јаковљев, Сенћански атлетски клуб.

Сестре Вера и Јела Предојев су својевремено трчале 1500 и 3000 метара у Сенти. Каријеру им је обележио и наступ у ултрамаратону.

"На сто километара смо задњи пут трчале 2005. А сад пре пар година смо онако наступале са ових шесдесет година у трци задовољства у Београду на Београдском маратону", каже Вера Предојев, бивша атлетичарка.

Сенћански стадион је старијим атлетичарима познат као место где се отварала сезона.

"Први митинзи, они у пролеће. Мађар со се звао митинг. Јако популаран. Овде је било више странаца, него било где на ком такмичењу", каже Дане Корица, бивши атлетичар.

Атлетски клуб је основан 1882. Медаље су освајане након Другог светског рата.

"Од четрдесетпете до 2022. године укупно је освојио преко 2200 првих места. Од тога близу триста медаља су државна", наводи Ласло Табороши, хроничар атлетике у Сенти.

Поводом 140 година атлетике најзаслужнијима су додељена признања и представљена монографија где је сакупљено све везано за овај спорт у Сенти.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара