У Сакулама све мање оваца, нема ни пастира

Банатско село Сакуле некада је било познато по овчарству. Пре неколико година, узгајано је око пет хиљада оваца, али је данас тај број драстично мањи јер, како кажу сточари, то више није исплативо.

У Сакулама само тројица сточара имају већа стада оваца, укупно око 800 грла. Кажу да је једини исплатив начин узгоја испаша, али је тешко наћи пастире.

„Чувам овце двадесет дана за газду”, каже Горан Пиперски. „Он има око 150 оваца и доста јагањаца. Зарада је нормална, да се преживи.”

Ђурица Маријански је такође смањио своје стадо на 150 оваца, иако се тиме његова породица бавила генерацијама.

„Слабо рачуна има. Вуна и млеко ништа, само од јагањаца имамо користи, а и тад накупци више зараде од нас који производимо. Слабо је и овако кад иду на пашу, кад би се раниле ништа не би имали. Храна, детелина, концентрати, све је поскупело", наводи Маријански.

Ове године на традиционалним Овчарским данима било је само осамнаест излагача, што показује да је број узгајивача оваца све мањи у целом окружењу. Аутохтона раса цигаја је сада у мањини.

„То је овца која је на паши осам месеци, четири месеца у тору. Она једина подноси наше просторе. А сад је све мање има јер нема ко са ким да обнови овнове, да не би дошло до крвног сродства”, објашњава Србислав Станојев, председник Удружења овчара из Сакула.

Општина Опово овом манифестацијом покушава да подстакне развој сточарства.

„За нашу локалну самоуправу, поготово јер смо мала општина, ова манифестација је важна, пре свега због промовисања агротуризма”, наводи Аница Симин Дамјанов, заменица председника Општине Опово.

Сточари се надају подстицајима од државе, како би повећали своја стада.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара