Шта Црногорци у Ловћенцу очекују од новог црногорског председника

Председнички избори у Црној Гори праћени су и на северу Војводине, у местима где живи становништво пореклом из тих крајева и одржава блиске везе са завичајем. У Ловћенцу су овога јутра резултати избора за председника Црне Горе најчешћа тема.

Ловћенац, у општини Мали Иђош, има близу три хиљаде становника. Једно је од насеља на северу Бачке, где је углавном живаљ пореклом из Црне Горе, по попису више од 65 одсто становника.

Као колонисти досељени након другог светског рата све породице, тачније око 1.100 домаћинстава и даље негује везе са завичајем, па су тако у Ловћенцу будно праћени и јуче одржани председнички избори у Црној Гори.

„Пратили смо их цијелу ноћ, докле год нијесу прогласили. Иако нису били на телевизији, али смо чекали да испадну, ту пред зору јутрос су јавили”, каже Милутин Вучинић.

Ђуро Црнојевић каже да је пре короне у Црну Гору ишао и по пет, шест пута и да су људи који су пореклом Црногорци пратили изборе.

„Пратила сам цијело вријеме и синоћ док су исказали ко је побиједио”, каже Смиља Јоловић. На питање како коментарише резултат, одговара:

„Па, океј. Што? Народ је тако хтио.”

„Имам доста рођака тамо, доста, баш доста”, каже Васо Калуђеровић, и додаје да је пратио изборе и да се о њима прича и у кафани. 

Већина је за промене, сматра Драган Мијановић: „Већина је, на сву срећу, за промене. У Црној Гори мора да се нешто деси позитивно, да се Србија и Црна Гора никада више не раздавајају.”

У центру Ловћенца канцеларије чак четири удружења Црногораца, потомака и завичајаца. Ниједно данас не ради, али су синоћ имали отворена врата и такође пратили изборе. Млади нам кажу да је било најбурније у кладионицама у Ловћенцу, Врбасу, Његошеву и Србобрану где су квоте ишле и до један према пет међу председничким кандидатима.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара