Руже са мирисом лимуна из Милутовца стигле и до Холандије

Село Милутовац у трстеничкој општини познато је по калемарској производњи. Већина од пет стотина домаћинстава производи воћне саднице и лозне калемове, а од пре две деценије баве се и узгојем ружа. Породица Стошић предњачи у овом послу.

Годишње, Стошићи извезу 120.000 садница ружа, што је 60 одсто њихове укупне производње.

„Од ове године смо кренули Француску први пут. И Кувајт је кренуо од Нове године. Њима се раде неке мирисне ноте, стаблашице, укрштањем три различите сорте. Ове године већ су резервисали 10.000 стаблашица за њих”, наводи Драган Стошић, из Милутовца.

Додаје да има руже са мирисом лимуна, јабуке: „Има сада најновија врста 'Лена'. Она се користи за етерична уља, тако да највише та сорта иде за Холандију”, каже Драган.

Стошићи су почели скромно, пре 20 година, са 5.000 садница. Место на коме је некада био виноград, на Милутовачкој смоници, показало се идеалним за узгој ружа.

„Довољно је овако када се стави подлога, да се полије, баци ђубре и онда падне нека кишица да припомогне. И ја се сећам, баш једном, када су долазили Холанђани. Они не могу да верују да се ружа не полива преко целе године", истиче Александар Огњановић, калемар из Милутовца.

Већ годинама, једини у Србији, по лиценци, производе саднице ружа за једну од водећих холандских фирми.

„Ово је породични посао, нас пет из куће тренутно ради и планирам да се бавим тиме и у будућности", каже Стефан Стошић.

Иако је ово породични посао, Стошићи, током сезоне ангажују и десетак најискуснијих калемара у селу.

„Сезона је највећа, од октобра сада до априла месеца. Значи, ради се у хали, ради се на њиви, ради се све. Морамо да се ангажујемо максимално, од 7 сати ујутру 5 поподне", објашњава Љубодраг Југовић, калемар из Милутовца.

Уз велика улагања, под отвореним небом, није лако пословати, али се труд исплати. Стошићима је краљица цвећа омогућила да и у нашој земљи живе по западним стандардима.

недеља, 05. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара