Мост на Пеку срушен, мештани Душманића до имања обилазе 10 километара

У Душманићу, селу код Голупца, срушен је дрвени мост преко реке Пек. Иако дрвене конструкције, био је од виталног значаја за мештане јер им је то био најближи пут до ораниеца. У време пролећних радова то је посебно велики проблем, па многи размишљају о одустајању.

Дрвени мост преко Пека, стар готово педесет година, срушио се након што је на њега загазио камион мешалица пун бетона и изврнуо се у реку. Прекид путног правца највећи је проблем за мештане Душманића код Голупца, јер је са друге стране остала половина њиховог обрадивог земљишта и Раброво где се снабдевају основним потрепштинама.

 

"Са друге стране имам 5,6 хектара земље, имам локал у Раброву. Проблем је нафта, једина и најближа пумпа је у Раброву, ми немамо где да купимо нафту. Од куће до земље преко моста имамо 1 километар, а сада 10-15 километара", каже Радомир Радосављевић из Душманића код Голупца.

"Значи закачим дрљачу, па обиђем 15 километара преко Клења на Раброво па одовуд дођемо. Значи пет пута док се истањира, издрљачи, посеје, испрска, од тога нема ништа", сматра Зоран Милојевић из Душманића код Голупца.

"Тражимо обнову моста, држава да нам помогне, општина мала, немају средства за сад. И то нам треба хитно", каже Душан Мирковић из Душманића.

 Инспекција је прошле године одобрила коришћење моста за возила до 3 тоне, али је знак упозорења нестао. Иако дрвен, мештани тврде да је био врло прометан. Користили су га људи из околних села али и верници који долазе у манастир Тумане.

"Навигациони систем показује најкраћи пут којим иду од Ниша на Душманић, Зеленик и Манастир Тумане. Прође преко 200 возила на дан", наводи Милан Марковић, председник МЗ Душманић.

Да би се направио нови мост, потребно је 30 милиона динара. У локалној самоуправи не знају када ће имати новац у буџету за његову изградњу, јер као и општина и буџет је мали.

"Општина ће се потрудити да започне са изградњом новог моста, прво ће урадити пројектну документацију, па апликацију према Министарству. Молићемо негде уколико успемо да добијемо неки динар да обновим овај мост", каже Небојша Мијовић, председник општине Голубац.

Надају се да ће се можда и власник предузећа чији возач није проценио да на брвно не можеш камионом, укључити у његову обнову. Међутим, он не жели да даје изјаве док надлежни органи не заврше свој део посла.

 

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво