Јагодина: Изложба куварица – вез и графит

У Музеју наивне и маргиналне уметности у Јагодини изложене су традиционалне зидне декорације. Популарне "куварице" су у складу са данашњим временом постале много више од слике и речи извезених на платну.

Правоугаони комад платна извезен сликом и текстуалном поруком само наизглед подесћа на некадашње куварице које су красиле кухиње и величале умеће жене и пријатност дома. Уз освајање личних слобода стасале су генерације жена које на куварицама у самој једној реченици данас износе став о животу, слободи, екологији, политици.
„Сама радионица је била изузетна, изузетни предавачи, научени смо како да пренесемо савремену мисао у један савремени стих, то је било фантастично стварно", каже Јованка Јевтић, из Јагодине.

Куварице као препознатљива форма колектива „НЕпрактичне жеНЕ" и алтернативне уметничке групе „Шкарт" од 2000-те охрабрују жене да свој став изразе на посебан начин.
„На оним куварицама некада што су биле, било је приказано шта треба жена да ради, да добро кува да буде уредна, да буде пуфнаста, да буде дотерана што ја не знам да ли неко са комплет шминком може да седи поред шпоретра и да спрема, а онда је група „Шкарт" дошла у удружење самохраних мајки Земун где су биле жене избегле са Косова расељене из Хрватске и из Босне где смо на заједничке теме своје муке хтеле да износимо на те нове куварице", истиче Ленка Зеленовић, "НЕпрактичне жеНЕ".
Стваралачки импулс, инвентивност и непосредност у изражавању уз снажну поруку карактеришу данашње куварице које имају и посебну уметничку вредност.

"Оне су са једне стране вез, а са друге стране оне изложене на овакав начин и у овом простору постају графит. То је управо тај један обрт који је донела савремена сцена. Ми сада видимо доста по свету рад са вуном рецимо јер неке од најзначајнијих тренутно живих ауторки, рецимо Шила Хигс која је у свету сад једно од већих имена савремене уметности - ради искључиво са вуном", објашњава Ивана Башичевић Антић, директорка МНМУ.
Једноставан, раван бод концем у црвеној или плавој боји сасвим је довољан да ове жене уметнице изнесу свој став о многим битним темама, од насиља у друштву, упитних норми понашања до екологије. Сасвим довољно и да се запитамо, шта нам је у животу важно.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво