Читај ми!

Почела сезона пролећног расада биљака

Многа газдинства у Поморављу производњу житарица и поврћа заменили су цвећарством, попут породице Обрадовић из Стриже код Параћина.

Србија има добре услове за производњу цвећа и украсног биља, добру климу и дуг вегетациони период. Те би предности ваљало искористити, посебно у условима повећане тражње.

Стрижа код Параћина до сада је била позната по вредним произвођачима паприке. Прва је у Србији увела струју до ораница у стришком пољу, али последњих година многи су пронашли рачуницу да се исплати и гајење цвећа.

Посао јесте тежак. Улагања су велика. Потребно је свакодневно присуство у пластеницима, обавезно загревање зими, али тржиште постоји и готово све саднице крајем априла и у мају стигну до купаца.

„Различити су укуси. Свако има за своје двориште нешто што му одговара", каже Златана Обрадовић.

Обрадовићи су свој цветни бизнис започели пре три деценије. Kажу да је њихов пут био посут и трњем и латицама. Ангажоване су све три генерације у породици, а током сезоне расађивања и продаје цвећа ангажују и додатне раднике.

„Није ми тешко, а имам 71 годину. Године нису важне. Ујутру устанем док се моја деца одмарају. Идем у пластенике. Пустим радио, стишавам себе", објашњава Златица Обрадовић.

Србија сваке године извози цвеће у вредности од 5,4 милиона евра, али је увоз четвороструко већи. Цвећари су сагласни да су удруживање произвођача и већа помоћ државе кључни за напредак те гране пољопривреде.

 

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво