Читај ми!

Како спречити уговорене малолетничке бракове

Удружење Ромкиња „Освит” из Ниша поздравља брзу реакцију надлежних институција у Блацу и хапшење оца који је своју малолетну ћерку продао другом мушкарцу због уговореног брака. Дечји бракови нису део ромске традиције, истичу у овом удружењу, и наводе да је потребна заједничка реакција свих државних органа у сузбијању ризика од дечјих бракова. Са Аном Саћиповић из „Освита” разговарала је Лидија Георгијев.

Ана Саћиповић је Ромкиња, жена која се кроз своје Удружење Ромкиња "Освит" већ 18 година у Нишу бори за своју заједницу, зато ћу, Ана прво да Вас питам, да ли Вас је последњи случај из Блаца изненадио?

„Није ме изненадио, само сам једноставно рекла ево још једног детета које је изгубило своју будућност и могућност да постане неко ко ће самостално да одлучује, неко ко ће да буде економски независтан. Ја бих овом приликом заиста поздравила реакцију и Центра за социјални рад и полицијске управе зато што постоји законска регулатива која налаже представницима адекватних ресора да реагују у ситуацијама ризика од дечијих бракова.”

Основни узроци су пре свега велико сиромаштво, затвореност ромске заједнице у оквиру ромских махала, истиче Ана Саћиповић:

„Наше друштво чини пуно тога кроз афирмативне мере и Декаду Рома да се унапреди образовање ромске деце и постижу се резултати. Нажалост, још увек постоје породице које нису успеле да се изборе за своја права, да остваре неко од својих права и још увек живе у екстремном сиромаштву – што је породица нерпосвећенија, што је породица затворенија она улази у најлакша могућа решења за излазак из сиромаштва и то је чињеница да они своју децу дозвиљавају и удају као малолетнике.”

Како спречити ове појаве и ко је у друштву најодговорнији?

Одговорни смо сви, наглашава Саћиповићева:

„Свако до нас појединачно, невладин сектор је ту да ради на подизању нивоа свести о људским правима о томе да дечији брак није ромска традиција, да није део наше културе, наших обичаја, да је то нешто чиме се крше основна дечија права, да је то нешто што се санкционише, али пре свега морам нагласити да су одговорни и представници установа и институција да свако у оквиру својих надлежности реагује.”

Ана Саћиповић понавља да је ово прави пример како треба и полиција, и центар, и невладин сектор да утичу на сузбијању ове негативне појаве.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво