Читај ми!

Потребна помоћ да шесторо деце у Брестовцу код Лесковца не спава у два кревета

Осмочлана ромска породица из Брестовца код Лесковца живи у веома лошим условима. Једини приходи су им социјална помоћ и дечји додатак, што је једва довољно да прехране шесторо деце, од 3 до 12 година. Услове за живот у трошној кући, без помоћи људи добре воље, не могу да поправе.

Немаштина их је притисла и све јаче стеже. На кући ни крова ни врата. Унутра без воде и читаву деценију без струје. Тешко је и замислити живот ове породице са шесторо мале деце.

"Тешко је, веома је тешко са ово стање, шесторо деце имам. Немам струју, воду само на пумпи. Примам социјално, то је само за храну и за основне намирнице, а да се кућа среди, нема шансе", каже Биљана Чавалић.

Скупили су се у 10 квадрата, на 2 стара кревета њих осморо. И то је уз шпорет све што имају од покућства. Најмлађа, трогодишња Александра, само што је изашла из болнице. Три девојчице и један дечак су школарци.

"Хладно ми је, немамо ништа у кући, немамо струју, кров, ништа немамо", каже десетогодишњи Андреј Чавалић, а његова годину дана старија сестра Андреа додаје: "Ја бих волела да имам за мене и моју сестру једну собу посебно."

Њихов отац Дамир Усковић има тежак облик дијабетеса, стигле су и пропратне болести, па више не може на грађевину. С кровом над главом и струјом, понавља, било би много лакше.

"Не могу да радим, не можемо да се снађемо никако. Имам ту болест која не може да се излечи, тако да не могу да радим, 37.000 динара социјалне помоћи и дечјег додатка довољно је само да се деца прехране", наводи Дамир Усковић.

"Моја деца никада гладна неће да буду, док сам ја жива, ја моју децу никад не бих пустила гладна да живе, видели сте и сами, ја за моју деци увек имам да спремим и да једу и да пију, али овакав живот видите", каже Биљана Чавалић.

Дрва имају још за који дан. Без крова и подова, само голи зидови и брига за децу. Далеко су лепи дани и Биљанин одлазак у надницу. Потребна им је помоћ хуманих људи.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво