Млада Шапчанка међу одабранима за усавршавање у Церну

Шапчанка Наталија Топаловић, после завршеног ЕТФ-a у Београду, усавршавање је наставила у Церну где припрема мастер тезу. Од око 4.000 студената, изабрана је међу 90 најбољих који ће 14 месеци учити и радити у једној од највећих научних лабораторија на планети.

Велики хадронски сударач могу да виде само одабрани технички студенти. До тунела у Церну Наталију Топаловић одвели су знање и посвећеност, оцене и препоруке, али и велика жеља за усавршавањем. Неопходне су биле и обуке о мерама заштите и шестонедељно тестирање.

"Наша секција жели да замени у неким одређеним ситуацијама где би особа нека или запослени морао да дође до тунела или до тих неких изузетно радиоактивних области да поправи нешто, да замени нешто или да уради инспекцију да се он не нађе у таквим ситуацијама, већ да се нађе робот, зато развијамо роботе који служе за инспекцију, за транспрт тешког материјала или за поправљање неких тешких делова или одржавање неких делова", објашњава Наталија Топаловић, дипломирани инжењер електротехнике.

Наталија је још у основној школи почела да осваја свет бројним талентима. Са најбољим ђацима певала је у групи "Најтс", али тек после завршених обавеза. Љубав према науци пренела јој је мајка, а према роботици професор Коста Јовановић.

Била је прва генерација која је уписала смер за рачунарство и информатику у Шабачкој гимназији. Награде је добијала, али их није бројала. Знање је увек имало приоритет. Са 23 године ради са најбољим светским научницима и вршњацима који би то желели да постану.

"Иако се зна да овде људи проведу много времана у лабораторији радећи одређене експерименте и истраживања, мисле да не постоји толико слободног времена, али увек може да се нађе простора или за путовање, или за неко пиће или вечеру, конкретно, могу рећи да је моја секција изузетно дружељубива, и да скоро сваки викенд организујемо да отпутујемо негде", наводи Наталија Топаловић.

Осим кинематике и механике робота у Евопској лабораторији за нуклеарна истраживања, упознала је и културу земаља вршњака из свог тима са којима ради и мини-пројекте и најлепше пределе Швајцарске, Француске и Немачке. У Церну ће бити до краја ове године после чега жели да упише докторске студије.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво