Читај ми!

Куповна (не)моћ - шта највише празни новчанике?

Укупан промет пољопривредних, шумарских и рибарских производа у Србији - према тренутним ценама, пао је за 3,2% у четвртом тромесечју 2022. у односу на исти период претходне године, објавио је Републички завод за статистику. Како у пракси изгледа свакодневна трка са ценама - проверавале су колеге из Пирота.

Када се из кућног буџета издвоје ставке за храну и рачуне, мало тога остане за друге потребе. И колико год Пироћанци рационално располагали новцем, након сталних поскупљења, кажу, никаква рачуница не помаже:

"За хигијену, и купиш оно најосновније за храну и то је то, нема друго. Пратимо акције, овамо је хигијена много јефтинија. Пратимо све. Одричемо се путовања, било некад".

Према подацима Републичког завода за статистику, у протеклих годину дана, животне намирнице поскупеле су око 25%, а млеко, млечни производи и јаја - чак 46%, а најмање поврће, што потврђују и продавци на зеленој пијаци:

"Цене су уобичајене, салата 40, млади лук 40, ротквице исто, стигао је и млади краставац који сада тренутно има 300 динара цену. Зависни трошкови који утичу на цену једног производа су увећани скоро дупло у односу на раније године. Али, ми са том ценом нисмо конкурентни."

"Комшије више купују, а наши када имају пара - када буде пензија, плата..."

Након јануара "најдужег месеца", прошао је и фебруар "месец снижења" за шопинг молове, али не и за бутике и мале трговине.

"Људи праве листе приоритета, и обућа - не бих рекла да постаје луксуз, него куповина обуће постаје морање. Значи, раније се обућа куповала на почетку сезоне, а сада се купује када падне киша или снег, што казује да ће велике количине обуће остати на залихама ове године", наводи Соња Маноилов, власница продавнице обуће.

Упркос поскупљењима, добра ствар је што су у Пироту у последњих неколико година отворени шопинг центар и продавнице неколико великих трговинских ланаца, па купци имају већи избор и робе и цена.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво