Читај ми!

Ко су наши спасиоци у поплавама, зељотресима, пожарима

Светски дан цивилне заштите, 1. март, обележава се у целој Србији. У нашем Сектору за ванредне ситуације има 111 специјализованих јединица, а поред професионалаца цивилну заштиту чине и добровољна ватрогасна друштва и јединице из редова војних обвезника. Сви они су спремни да у сваком тренутку несебично пруже помоћ најугроженијима.

Међу спациоцима који су недавно помагали угроженима у разорним земљотресима у Турској био је и Миодраг Поповић који у Сектору за ванредне ситуације ради 27 година.

„У току наших редовних активности и обука ми се спремамо за такве ситуације. Међутим, оно што вас чека на терену заиста не можете никако предвидети”, каже Миодраг Поповић, вођа ватрогасно-спасилачког вода у Нишу, који истиче да су тамо затекли „апокалипсу, слике које се не заборављају”.

Слике које се не заборављају у шабачком крају су мајске поплаве 2014. године. Многи тада волонтери, сада су у јединици Цивилне заштите.

„То су били дани када смо проводили цео дан напољу, требало је организовати храну, одмор, али опет било је и задовољство, јер та пријатељства која су тада направљена и ти људи који су тада учествовали и ја са њима ево виђамо се и овде у јединици", каже Милан Ђуповац из јединице Цивилне заштите у Шапцу.

„На територији Мачванског управног округа формиране су јединице које броје 117 припадника који су обучени, прошли су основну обуку и они су спремни да у сваком тренутку реагују у свим елементарним непогодама и техничко-технолошким несрећама", наводи Иван Спајић, в. д. начелника Одељења за ванредне ситуације у Шапцу.

Прва добровољна ватрогасна друштва основана су још тридестих година прошлог века, интересовање за ова друштва поново има.

 „Имамо један значајан помак, током прошле и претпрошле године, тако да у пет локалних самоуправа на нашој територији су основане добровољне ватрогасне јединице које су добиле све лиценце и цертификате", каже Срђан Митровић, начелник Сектора за ванредне ситуације у Нишу.

„Имамо доста тих људи који се јављају то су млади људи, то су волонтери, они једноставно дођу и кажу желимо да будемо чланови друштва, желимо да учествујемо у акцијама гашења пожара, то је нешто што је стварно задивљујуће", сматра Мирослав Радовановић из Добровољног ватрогасног друштва у Алексинцу.

Специјализоване јединице цивилне заштите стално се обучавају, основну обуку завршило је 2.800 припадника. И на светски дан цивилне заштите неки су били на терену.

Не тако давне 2019. године када смо имали шумски пожар на отвореном простору, већих размера, као помоћ редовним снагама ватрогасаца-спасилаца на терену је био ангажован први вод за гашење пожара и показао се изузетно добро. Помоћ угроженима је за ове људе приоритет, зато се од 1990. године 1. март обележава њима у част.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво