Шта Шапцу доноси изградња Међународног путничког пристаништа на Сави

Одлуком Владе Србије, поред Смедерева и Великог Градишта међународно путничко пристаниште добиће и Шабац. Поред ауто-пута Рума - Шабац, новог моста преко Саве и брзе саобраћајнице Шабац - Лозница, пристаниште ће додатно помоћи развој туризма и привреде Града.

Међународно путничко пристаниште на Сави у Шапцу биће изгарђено на месту садашњег брод-ресторана. Шипови и понтонска констукција увелико се раде, а постављање у реци планирано је почетком марта. По систему "кључ у руке", у договору са Агенцијом за управљање лукама, за тај пројекат држава је издвојила 60 милиона динара.

 

"Понтон је дучак 42 метра, ширине 7 метара и на њему ће се налазити два објекта у којем ће бити смештени належни органи који ће обављати послове везане за пристаниште, они су повезани једном надстрешницом и биће на води, повезани мостом са обалом", каже Бојан Алимпић, урбаниста ЈП "Инфраструктура" Шабац.

На обали ће се градити услужни и угоститељки објекти. Нови изглед добиће и Савска улица, пешачке и бициклистичке стазе, а пројекат предвиђа и парк између пристаништа и тврђаве. Све то на месту где је пре два века Шабац имао пристаниште и био важан извозни и трговачки центар.

"Шабац је град првина, био и остао, много тога имамо да покажемо свима онима који дођу у град Шабац , као гости града и надамо се да ће и велики крузери који путују Дунавом, свратити на реку Саву, свратити у град Шабац", објашњава градоначелник Александар Пајић.

За успостављање речног саобраћаја потребно је очистити пловни пут, а радови би требало да буду завршени у сепембру ове године.

Како би уредили читав комплекс, идеја Шапчана је да реконструишу средњовековну тврђаву. У оквиру великог пројекта Србијавода и Европске уније, овде је планирано уређење обалоутврде и постављање мобилног система заштите од полава. Како би функционисао међуградски саобраћај, Шабац ће добити и лучког оператера и свој брод, па ће одавде лако стизати до Сремске Митровице, Обреновац и Београда.

 

 

 

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво