Крагујевчани у спасилачкој мисији у Турској

Храброст и хуманост на делу показало је 45 српских ватрогасаца-спасилаца, помажући угроженом становништву Турске, коју је погодио разорни земљотрес. Међу њима, и осморица из Крагујевца.

Спасити животе људи под рушевинама и помоћи угроженим грађанима Турске, била је мисија специјалистичких тимова из седам градова Србије. За осам дана проведених у тој земљи, српски ватрогасци-спасиоци, уз помоћ специјалне опреме и пса Зигија, спасили су три особе. Нажалост, много је већи број оних чија су тела пронашли под рушевинама.

„Око осамдесет одсто зграда је пало, то је вероватно најјачи утисак на све нас оставило. Најтеже је када вас вуку за рукав да покушате да извадите чланове породице њихове", каже Иван Глишовић, ватрогасац-спасилац.
„Заиста је било драматично искуство у првих дан - два док нисмо се и ми сабрали и сконтали где смо, да можемо функционишемо", објашњава Саша Бечановић, ватрогасац-спасилац.

„Били смо подршка једни другима, сарађивали смо са колегама из Британије, Италије, Мексика, ту су биле и колеге из Кине. Тако да је то функционисало на најбољем могућем нивоу", додаје Владица Момчиловић, ватрогасац-спасилац.

Из Турске су се у Србију вратили са искуством које ће, како кажу, памтити читавог живота. Осморицу крагујевачких ватрогасаца-спасилаца дочекале су породице и колеге испред Ватрогасног дома у том граду.

„Сада са овог аспекта гледања, ова,ј јако поносан, више нисам забринут, јер у сваком тренутку је била брига за њих. Како ће се они понашати на терену, за њихову безбедност", објашњава Зоран Кочовић, начелник Управе за ванредне ситуације у Крагујевцу.

Утиске из разорене Турске и даље сумирају, али не у топлини дома, већ на терену, где свакодневно помажу угроженим грађанима.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво