Против вршњачког насиља - како га препознати и заштити децу?

Све чешће слушамо о вршњачком насиљу, у Врању је у последње време било неколико таквих случајева. Недавно је формирана радна група за борбу против вршњачког насиља и ову недељу посветила превенцији. У школама се одржавају предавања а у позоришту и на шеталишту ће бити приказане представе.

Физичком насиљу предходи вербално исмевање, увреде, понижења, али све чешће и дигитално на друштвеним мрежама. У средњој Економско-трговинској школи у Врању, од почетка ове школске године регистрована су три случаја вршњачког насиља .

"Тако да смо ми покренули дисциплински поступак, изрекли смо и васпитне и васпитно дисциплинске мере, урадили планове заштите. Имамо план појачаног васпитног рада са ученицима и све то већ даје резултате", каже Јелена Тасић, педагог у Економско-трговинској школи.

"Има деце која су повучена због тога која и не желе да причају о томе или се стиде да не буду још више малтретирана", објашњава Жаклина Јовчић, представница ђачког парламент.

Превенција, разговор са децом и едукација су најважнији, кажу стручњаци. Организована је недеља борбе против вршњачког насиља, представе, предавање и радионице о свим врстама насиља, посебно о дигиталном које је најизраженије.

"Дете мора да зна да препозна опасност, дете мора да зна да се заштити, коме треба да се обрати за помоћ, било да се то дешава у школи или код куће и у сваком случају, да од тог интернета и телефона користе оно што је најбоље могуће", каже Марина Јањић, директорка ОШ"Вук Караџић.

"Да превентивно делујемо и да дођемо до сваког детета, а наравно и родитеља, како би смо да се број вршњачких насиља смањи деловањем и причом и медијском пажњом", објашњава Зорица Јовић из Радне групе за борбу против вршњачког насиља.

У среду на Дан борбе против вршњачког насиља на градском шеталишту ће бити организовано дружење са децом и родитељима, а у петак ће ученици средњих школа приказати представу о вршњачком насиљу.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво