Читај ми!

Мешихат позива на бојкот аеродрома у Нишу и Краљеву; Аеродроми: безбедност путника на првом месту

Мешихат Исламске заједнице у Србији осудио је, како наводе, непрофесионално и дискриминаторско понашање служби сигурносних протокола на аеродромима у Нишу и Краљеву, према женама муслиманкама са хиџабом. Траже хитну реакцију надлежних. Аеродроми Србије, у чијем саставу послују ваздушне луке у Нишу и Краљеву, саопштавају да се поштују протоколи за путнике са посебним верским обележјима и да се ни на који начин не нарушава њихово достојанство.

Осим два саопштења која потписују Информативна служба Мешихата и Служба обезбеђивања аеродромâ "Константин Велики" и "Морава" нема других детаља о, како се наводи, дискриминацији жена са хиџабом. Док Мешихат тврди да је у ранијој интерној комуникацији са аеродромом добио обећање да се таква пракса неће понављати, са оба аеродрома истичу да су против дискриминације, да је осуђују, да не праве разлику међу путницима, као и да је безбедност свих путника неприкосновена.

Саопштење Мешихата Исламске заједнице у Србији

У Мешихат већ дуже вријеме пристижу жалбе од стране вјерница одјевених у складу са исламским прописима и њихових чланова породица због неугодности које су преживјели на споменутим аеродромима, на начин да се искључиво оне – жене са хиџабом, приликом сигурносних аеродромских провјера, издвајају из колона, воде у кабине на детаљан претрес, гдје се од њих тражи скидање хиџаба, а у неким ситуацијама и скидање дијелова одјеће. Од оваквог опхођења нису биле поштеђене ни званичне службенице Исламске заједнице. Одбацујемо непримјерена образложења да је то, наводно, уобичајена сигурносна процедура у свијету, из разлога што се таква не примјењује нити на београдском нити на било ком другом аеродрому у свијету.

Саопштење Аеродрома Србије

Преглед обезбеђивања на аеродрому обавља се према домаћој и међународној регулативи од стране сертификованог особља. Особље је у обавези да поштује протоколе који се односе на путнике са посебним верским обележјима, а због верских разлога не желе да их скину у поступку прегледа обезбеђивања. За таква лица примењују се методе прегледа које ни на који начин не нарушавају достојанство путника, али их не ослобађају од прегледа обезбеђивања. Напомињемо да чинимо све што је у нашој надлежности да се поштује достојанство путника свих вероисповести, а уколико се у појединим случајевима утврде пропусти запослених, биће покренути поступци за утврђивање одговорности.

Напомињем, ни на једном аеродрому не постоји скенер за преглед лица без контакта путника, као што постоји на београдском, али се такође наводи да ће по изградњи нове терминалне зграде овде у Нишу такав скенер бити набављен. Са аеродрома истичу да од таквог прегледа могу бити изузети путници само уз претходну најаву надлежног министарства.

Мешихат, упркос томе, позива своје вернике, нарочито вернице на бојкот аеродромâ у Нишу и Краљеву до, како кажу, решења овог проблема.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво