Мајској суши одолева сунцокрет, ратари принуђени да заливају усеве

Суша угрожава усеве у Мачви и Срему. Падавине недостају свим културама, а највише пшеници која је у фази цветања и наливања зрна.

Жедна и испуцала земља брине пољопривривреднике који не памте овакву сушу у мају. Због недостатка влаге у земљишту, неки ратари заливају озиме усеве.

 

Некада су усеве наводњавали само повртари, последњих година то све чешће чине и ратари. И поред високе цене дизела, ових дана у Срему и Мачви неки пољопривредници заливају пшеницу.'

" Недостају падавине у овом моменту када се пшеница налази у фази цветања и наливања зрна, како би зрно добило ту апсолутну тежину, и оправдали донекле та улагања која су била јако скупа. Наводњава се пшеница, то ми примећујемо, из године у годину се повећавају површине под заливним системом. У овом моменту, ако размишљамо о исплативости, увек ће бити да донекле није исплативо,'' коментарише Светлана Златарић ПССС Шабац.

Влага недостаје и кукурузу који засејан на највећем броју парцела. Сувој земљи, према речима пољопривредника, потребне су велике количине падавина.

 Светислав Живановић, пољопривредник из Табановића, каже да је то најмање педесетак до сто литара кише по метру квадратном, у овом моменту. "Ми смо бацили ђубриво, оно се још увек није истопило. Земља је испуцала, али пошто није било зимске влаге, то се сад одражава на све усеве,'' јада се Светислав.


" То је моменат када он формира принос, да би тај принос могао да изнесе, да би могле да се усвоје хранива која су дата преко прихране. Наравно, примећује се на свим парцелама где је дата пуна агротехника, и ове године ако је била скупа сетва, надамо се да ће бити оправдано," прогноза је Светиславе Златарић.

Стручњаци кажу да је о висини приноса рано говорити. Сушу најбоље подноси сунцокрет, због тога су шабачки пољопривредници и ове године увећали површине под том уљарицом.

 

 

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара